Her kan passasjerene fysisk skli inn på havneterminalen

Mens snøen har smeltet de fleste steder på torget foran den nye havneterminalen, ligger is og snø som en «rød løper» rett foran hovedinngangen. – Det er glatt, ikke bra, sier havnedirektøren.

PÅ GLATTISEN: Is og snø har lagt seg foran hovedinngangen til havneterminalen til tross for varmeanlegg under steindekket. – Innjusteringer pågår, sier havnedirektør Jørn-Even Hanssen. 

nyheter

Nå har havnedirektør Jørn-Even Hanssen bestilt strøing på snø- og isstripa som har dannet seg på torget foran svingdøra på havneterminalen.

Hardtråkket snø

Det er første vinteren snøsmelteanlegget på de to torgene og kaia ved havneterminalen er i drift. Snøfallet og kuldegradene de siste dagene har satt nyanlegget på skikkelig prøve.

– Varmeanlegget testes ut for å finne ut hvor mye trøkk vi må ha på for at snøen og isen skal smelte. Snøen var tråkket ned akkurat her foran inngangen, og det sliter vi med nå. Det vil derfor ta lengre tid å tine snøen som nå har omdannet seg til is, sier Hanssen.

Månedlige millionutgifter

SNART FERDIG: Havnedirektør Jørn-Even Hanssen ser fram til at siste bit av steinleggingen av torget foran havneterminalen være ferdig i løpet av uka. 

 

Varmeanlegget som skal sørge for at passasjerer til hurtigbåt, hurtigrute og busser skal kunne gå trygt til og fra havneterminalen, er ikke billig i drift. Derfor jobber Tromsø Havn med å finne den riktige styrken på anlegget som skal sørge for at det er is- og snøfritt, uten «å fyre for kråka».

– Vi gjør fortløpende erfaringer med anlegget. Dersom vi skulle ha fullt trøkk på hele anlegget ville det kostet oss 1,2 millioner kroner i måneden, med dagens strømpriser. Derfor driver vi og innjusterer anlegget i disse dager. Vi må finne den optimale balansen, men det nødvendigvis noe tid å få erfaringstall, sier havnedirektøren og legger til at torget foran hovedinngangen er det som har blitt sist ferdigstilt og derfor har vi ikke kunne begynne innjusteringen tidligere.

Torget snart ferdig

Steinleggingen av den store torgplassen foran hovedinngangen mot nord er inne i sluttfasen etter at steinene til de siste kvadratmeterne i det ene hjørnet måtte sendes til Fauske for deling.

– Problemet var at steinene for tjukke for varmesløyfen som ligger der, og steinene ville stikke over de andre. Derfor måtte de sendes til Fauske hvor hver stein blir delt på langs. Nå holder arbeiderne på å legge steinene på plass. Arbeidet skal være ferdig i slutten av november, sier havnedirektør Jørn-Even Hanssen.