Hadde røkt hasj dagen før – dømt for ruskjøring 24 timer senere

Den 31 år gamle kvinnen slipper unna fengsel i første omgang.

Stanset her: Kvinnen ble stanset av politiet like ved rundkjøringen i Hansjordnesbukta i juni. Arkivfoto: Ronald Johansen 

nyheter

Natt til fredag 15. juni rundt klokka 00.20 ble kvinnen stanset ved rundkjøringen i Hansjordnesbukta mistenkt for ruspåvirket kjøring.

Kvinnen møte i Nord-Troms tingrett for noen uker siden og erkjente seg ikke skyldig etter tiltalebeslutningen.

Hadde røkt hasj et døgn i forveien

Tiltalte forklarte i retten at hun på kvelden torsdagen hadde blitt spurt om hun kunne følge en kvinnelig bekjent som var blitt lagt under narkose fra en tannlegeklinikk i sentrum og til vedkommendes hotell.

Tiltalte forklarte at hun tok buss til sentrum for å følge personen, men da de kom til hotellet var ikke ektemannen til bekjentskapet til stedet som avtalt og kvinnen ønsket å hente bagasjen sin som lå i en bil parkert ved flyplassen.

Tiltalte hadde røykt hasj et knapt døgn tidligere, men følte seg i helt fin form og sa derfor ja til å kjøre bilen fra flyplassen til sentrum, og tok taxi til flyplassen sammen med kvinnen. Etter å ha droppet av bagasjen på hotellet, ønsket kvinnen å kjøpe tiltalte mat som takk for hjelpen, og de stoppet ved bensinstasjonen på Nansenplass.

Stanset av politiet

Ved rundkjøringen i Hansjordnesbukta ble de midlertidig stanset av en politipatrulje da de kjente igjen bilen kvinnene kjørte fra tidligere. På bakgrunn av mistanke om kjøring i ruspåvirket tilstand foretok politibetjenten blant annet en tegn – og symptomtest.

Som følge av resultatet av testingen, ble tiltalte fremstilt for blodprøvetaking. I retten erkjente kvinnen i tillegg til å ha røkt hasj natt til torsdagen, at hun brukte Rivotril og amfetamin et par dager før kjøringen fant sted.

Det støtter analysen av blodprøven opp rundt. Blodprøven viste at tiltalte var påvirket av klonazepam, virkestoffet i Rivotril, tilsvarende en alkoholpromille på mer enn 1,2 promille klokka 01.00 natt til fredag. Hun var også påvirket av THC, virkestoffet i cannabis, i en påvirkningsgrad over lovens straffbarhetsgrense.

Handlet uaktsomt

Den sakkyndige konkluderte med at tiltalte «med overveiende sannsynlighet» var påvirket tilsvarende en promille høyere enn 1,2 ved den aktuelle kjøringen. Retten lot midlertidig rimelig tvil komme tiltalte til gode, og la til grunn at hun var påvirket tilsvarende en alkoholkonsentrasjon i blodet på rett i overkant av 0,5 promille.

Videre mener retten at det er utvilsomt at tiltalte burde forstått hun kunne være påvirket da hun kjørte, og dermed har handlet uaktsomt.

Kvinnen dømmes dermed til 18 dager betinget fengsel, med en prøvetid på to år. Hun må også betale 15.000 kroner i bot og 2.000 kroner i saksomkostninger, samt klare seg uten førerkort i 14 måneder medregnet fra juni 2018. For å få tilbake førerkortet må hun avlegge en fullstendig ny førerprøve.