Kandidat til Årets tromsøværing 2018

– Når ut til dobbelt så mange husstander som i fjor

For andre år på rad er Tromsø Matsentral nominert til hedersprisen Årets tromsøværing. De når i dag ut til over 300 husstander med mat som var på vei i søpla.

FI­NA­LIST: Tromsø matsentral er én av ti fi­na­lis­ter til å vin­ne he­ders­pri­sen Årets trom­sø­væ­ring 2018. Her er de to lederne Anne Elisabeth Hafstad og Geir Arne Nordstrand Foto: Ro­nald Johansen 

Er det noe folk ikke trenger mer av så er det enda mer «mannskjit» å finne hylleplass til hjemme i stua.

Geir Arne Nordstrand, Tromsø Matsentral
nyheter

Geir Arne Nordstrand og Anne Elisabeth Hafstad har drevet Tromsø Matsentral siden rett før jul i 2016. Gjennom samarbeid med grossister og butikker får matsentralen reddet mat som er på vei i søpla, og gitt den videre til folk som trenger den.

– Jeg synes det er artig å bli nominert fordi når arbeidet vårt løftes fram, så vil flere få kjennskap til hva vi driver med, og dermed kan vi nå ut til enda flere, sier Geir-Arne Nordstrand.


Dette er finalistene du kan stemme på:

Disse kan bli kåret til årets tromsøværing

Tiden er kommet for å kåre Årets tromsøværing for 2018. De ti finalistene er klare og nå kan du stemme på din favoritt.

 

Når ut til 300 husstander

Tromsø Matsentral samarbeider med blant andre Coop Nord, Tine, Norgesgruppen og Asko.

Det er flere grunner til at mat går i søpla heller enn ut til kundene, og én av dem er den såkalte temperaturmerkingen grossistene må forholde seg til.

– Noen ganger er avviket på kun 0,1 grad, og da sier det seg selv at maten er like fin selv om den ikke kan gå ut til matbutikkene. Matsentralen gjør selvsagt våre egne strenge vurderinger før vi gir maten videre. Vi pleier å fleipe med at vi ikke kan ta imot absolutt alt, for vi skal jo hjelpe folk, ikke drepe dem, sier Nordstrand og ler.

Matsentralen omtaler seg selv som et humanitært grossistledd og leverer mat til blant andre Frelsesarmeen, Kirkens Bymisjon, Virkelig, Kafé X og Røde Kors. I tillegg har de åpnet et utleveringssted i sentrum, «en dagligvare uten kasseapparat», som Nordstrand kaller det.

– Mens vi i fjor kun klarte å kjøre ut mat til 150 husstander, når vi nå ut til over dobbelt så mange, sier han.

Mat og bursdagsgaver

Matsentralen har vokst seg ut av lokalene på Alheim, og er nå på Mortensnes sykehjem hvor det er bedre plass til å lagre mat.

I tillegg til fordeling av mat, får de nå også donert gaver fra butikker som gis videre til barnefamilier til bruk som bursdagsgaver.

– Tanken vår er at barnefattigdom har mange kjipe konsekvenser, men hvis vi kan sørge for at barn får mat på bordet og ikke trenger å takke nei til bursdagsinvitasjoner fordi de ikke har råd til å kjøpe gave, så er det et viktig bidrag til en god barndom, sier han.

– Blir kvalm av Black Friday

Ikke før er kjøpskarusellene Black Friday og Cyber Monday overstått før julegaveshoppingen er i gang. Norstrand er ikke en fan av meningsløst forbruk.

– Jeg blir kvalm av å tenke på disse kampanjene fra handelsstanden. Vi har så mange butikker og så mye penger at vi er nødt til å produsere egne dager og uker med tilbud for å få fart på økonomien, mener Nordstrand.

– Har du noen alternative julegavetips?

– Er det noe folk ikke trenger mer av så er det enda mer «mannskjit» å finne hylleplass til hjemme i stua. Jeg vil derfor heller anbefale å kjøpe en kinobillett eller et klippekort på barnepass til småbarnsforeldre, sier han og legger til:

– Det viktigste er at man åpner øynene og ser seg litt rundt. Jeg tror at det å være den beste utgaven av seg selv er det som virkelig skaper god julestemning.