Topp år for Tromsø Havn som cruisedestinasjon:

Flere cruisepassasjerer har gjestet Tromsø i 2018 enn det finnes innbyggere i Stavanger

Om du legger alle cruisebåtene som har anløpt Tromsø i 2018 får vi en 25 kilometer lang linje. Det er ny rekord.

TOPPÅR FOR HAVNA: I 2018 var det 116 anløp i Tromsø.   Foto: Ronald Johansen

nyheter

– Jeg tenker at dette er gledelig lesning for hele byen, ikke bare oss. Det er fine tall som viser at Tromsø er en god cruise- og reiselivsdestinasjon og tiltrekker seg kunder fra hele verden, sier Harriet Willassen, markedsansvarlig i Tromsø Havn.

Årets cruisesesong startet med anløp av skoleskipet Gann 5. februar og ble avsluttet da britiske Aurora la fra kai i Breivika natt til tirsdag 4. desember, melder Tromsø Havn, på sin nettside. 116 anløp i løpet av 2018, med totalt 142.348 cruisepassasjerer, betyr at man har tangert innbyggertallet i Stavanger 130.754 (2014). Dette en vekst på 16.893 (13,5 prosent) siden 2017.


Vil ikke begrense cruiseturismen

Kommunestyret stemte onsdag ned Miljøpartiet de Grønnes forslag om å sette et tak på antall cruiseskip til Tromsø.

 

Rekorder i kø

Rekordene står dermed i kø, og nå melder havna at det er ventet enda flere cruiseturister til neste år.

– Per nå har Tromsø Havn innmeldt 123 cruiseanløp for 2019 og vi forventer rundt 145.000 cruisepassasjerer, skriver havna på hjemmesiden sin.

Pengestrømmen øker også til Tromsø Havn fra havneavgifter og andre tjenester. I 2017 tjente Tromsø Havn 2.2 millioner kroner på cruiseanløp.

– Det er jo en fin inntektskilde for oss, men det er også mange andre bransjer som tjener godt på at det kommer flere cruiseskip til byen. De legger igjen penger på flere steder og genererer arbeidsplasser i reiselivsnæringen og det er gøy å se at den bransjen vokser i Tromsø, sier Willassen.


Går mot tidenes cruisesesong i Tromsø

Med 122 innmeldte cruiseanløp og over 140.000 passasjerer så langt, ligger 2019 til å bli et rekordår for cruisenæringen.

 

FORNØYD: Allerede i september annonserte Markedsansvarlig Harriet Willassen i Tromsø Havn at 2019 ville bli et nytt rekordår i antall cruiseanløp til Tromsø.   Foto: Ronald Johansen

Skaper arbeidsplasser i Tromsø

iTromsø meldte tidligere i høst om undersøkelsen gjennomført av Menon Economics på oppdrag fra Visit Tromsø-regionen, som har beregnet den økonomiske effekten cruiseturismen har reiselivsnæringen i Tromsø. Ifølge rapporten la cruiseskipene og deres gjester 145 millioner kroner igjen i omsetning i Tromsø. Noe som sysselsetter 120 personer. Ifølge den samme rapporten sysselsetter hele sjømatnæringen i Tromsø 200 ansatte.

Ifølge Willasen har cruisetrafikken vokst stort sett hvert år med noen unntak.

– Det er likevel enda mange dager i løpet av året hvor vi ikke har noen skip inne, og mellom september og 1. desember har vi kun hatt inne seks skip. Neste år har vi 20 anløp planlagt i samme periode, så det lover godt. Vi hadde tidligere i år noen amerikanske rederieiere her på visningstur som trodde det måtte være snø for at man kunne se nordlyset, så vi har fortalt dem at det ikke er tilfelle, forteller Willassen.


Reiselivsnæringen sysselsetter 21 ganger flere enn sjømatnæringen i Tromsø

Hele 4.300 er sysselsatte i reiselivsnæringen i byen. Tilsvarende tall for sjømatnæringen er 200 ansatte. Veksten i næringen er betydelig, viser ny rapport.