Her bruker kommunen fem millioner kroner på nye møbler

Åtte millioner bibliotekbrukere har satt sine spor på møblementet, nå spanderer kommunen nye møbler. Også Kulturskolen og Kulturhuset får nyte godt av årets julegave fra kommunen.

MONTERER NY MØBLER: Byggforvalter Frode Gustavsen (bak til venstre) og biblioteksjef Paul Henrik Kielland ser på mens montører setter opp nye bord i andre etasje på biblioteket. Bibliotekbrukerne har allerede tatt de nye fasilitetene i bruk. 

nyheter

– Siden åpningen i 2005 har vi stort sett de samme møblene fortsatt. På disse årene har vi hatt åtte millioner besøkende. Det som skiftes nå har stått i alle år, så det er på tide, og vi er utrolig glade for at det skjer, sier biblioteksjef Paul Henrik Kielland.

Gleder seg

De siste dagene har brukerne av biblioteket sett at gamle stoler og bord bæres ut, mens esker med nye møbler bæres inn og monteres. Stoler og bord fra barneavdelingen i kjelleren til mesaninen i toppetasjen får nå et skikkelig møbelløft.

LES OGSÅ: Mener Tromsø bibliotek er blant verdens ti mest spektakulære

– Skjønner du at vi trenger å skifte, sier Kielland, og setter seg på en slitt sofa med opprevet trekk.

Han ser fram til at de slipper å skifte og vaske trekk på ei stund.

– Sofaen har vært vasket, impregnert og vi har fylt den med nytt skum, men nå er det slutt.

Fem millioner på møbler

Ifølge prosjektleder og byggforvalter Frode Gustavsen i Tromsø kommune bruker kommunen rundt fem millioner på nye møbler på tre kulturbygg.

– I tillegg til biblioteket ruster vi opp Kulturskolen på Musikkonservatoriet med nye kafémøbler. I tillegg får aulaen får nye stoler, så det vil merkes. Også Kulturhuset får nye møbler, blant annet mobile stoler og fancy sofaer på galleriet, sier Gustavsen.

Dobler kapasiteten

I kaffekroken i foajeen på biblioteket er nye oransje barstoler på plass og det vil også komme ny belysning. I andre etasje er alle lesesalplassene langs vinduene fjernet, her skal det komme langbord hvor brukerne kan sitte og se ut når de ikke ser på pc-en. I tillegg holdt montører tirsdag morgen med å montere nye langbord og stoler med hjul.

GODT SLITT: Biblioteksjef Paul Henrik Kielland er glad han slipper å lappe mer på de gamle og slitte bibliotekmøblene, som denne sofaen på barneavdelingen i kjelleren. 

– Lesesalskapasiteten dobles. Det kommer bord som er mer tilpasset dagens behov med blant annet strømuttak. I tredje etasje skal det monteres en scene som gjør forholdene bedre når det for eksempel arrangeres bokbad. Det er høy kvalitet på møblene som leveres, sier Frode Gustavsen.

Vel anvendte kroner

Scenen på rundt 20 kvadratmeter vil gjøre det lettere for publikum å se hvem som opptrer. Biblioteket har rundt 500.000 besøkende i året, det vil si i snitt 10.000 i uka.

– Vi har rundt 600 arrangement her i året. Biblioteket er mye brukt og det virker som folk trives å være her, sier biblioteksjefen.

DEBATTINNLEGG: Tromsø brukte 20,09 kroner per innbygger på bibliotek. Det er tredje dårligst i fylket

– Bibliotekbygningen er byens ansikt utad og det er velt anvendte kroner å kjøpe nye møbler, supplerer Gustavsen.

Lesehule

I kjelleren vil også de nye møblene sette sitt preg på inventaret når de er ferdig montert.

– Det blir lesehule med benker, nye sofaer og langbord. Under trappa blir det sofa med tak over for høytlesning og hvor man kan snakke sammen, sier bibliotekfaglig leder Synnøve Baustad.