Bråk etter mistillitsforslag mot administrasjonen: – Her har ikke kontrollutvalget gjort jobben sin

Et forslag fra kontrollutvalget om å vise mistillit til kommuneadministrasjonen ble gjenstand for tøff debatt i kommunestyret.

Spurv med kanon: Jarle Heitmann (Ap) mener kontrollutvalget ikke har gjort jobben sin. Foto: Ronald Johansen 

nyheter

Bakgrunnen for mistilliten er at det har blitt avdekket brudd på kommunens rutiner for betaling av regninger i forbindelse med utbyggingen av Tromsøbadet. Flere ganger har penger blitt utbetalt uten at regningene har blitt kontrollert av kommunens ansatte. Tilsvarende brudd har også skjedd tidligere. Rapporten avdekket at en ekstern prosjektleder engasjert av kommunen hadde tilgang til kommunens økonomisystem for å attestere fakturaer.

LES OGSÅ: Tromsøbadet har kun 100 parkeringsplasser. Nå frykter de busstoppene i området skal legges ned (for abonnenter)

– Ikke nødvendig tillit

Kontrollutvalgets leder, Rolleiv Lind, mener det var på sin plass med hard kritikk.

– Dette er uforståelig og uakseptabelt. Vi kan ikke ha nødvendig tillit til noen som står bak et prosjekt som viser slik utvikling. Jeg har ikke sett noe verre fra en revisor noen gang, sier Lind.

KRITISK: Leder av kontrollutvalget, Rolleiv Lind (H), ville vedta mistillit mot administrasjonen. Foto: Trond Tomassen 

Han møtte sterk motbør for det krasse forslaget fra posisjonen bestående av Ap, SV og Rødt.

– Her har ikke kontrollutvalget gjort jobben sin. Dette dreier seg ikke om merforbruk, det dreier seg om rutinesvikt. Vi kan ikke slenge rundt seg med mistillit i hytt og vær. Dette er å skyte spurv med kanon. Og spurv – de skal vi skyte med sprettert! Å vedta hva kontrollutvalget innstiller på er nærmest i strid med kommuneloven, sa en svært opphisset Jarle Heitmann (Ap) fra kommunestyrets talerstol.

Han viste også til at det var igangsatt umiddelbare tiltak da administrasjonen ble gjort oppmerksom på bruddene.

LES OGSÅ: Tromsøbadet blir 190 millioner dyrere: Prislappen nærmer seg nesten én milliard

– Overdrevet kritikk

Også Pål Julius Skogholt (SV) mente kontrollutvalget gikk for langt.

– Denne feilen har ikke ført til at det har blitt betalt ut penger urettmessig. Derfor mener jeg at kontrollutvalgets uttalelse er overdrevet. Om vi vedtar en slik kritikk, vil det være starten på et avskjedigelsesprosess mot administrasjonssjefen, sier Skogholt.

Erlend Svardal Bøe (H) rettet sterk kritikk mot administrasjonen, men var enig i at kontrollutvalget gikk for langt.

– Det skulle ist skulle bli bot og bedring. Men så skjer det igjen. Det er etter vi har hatt en tilsvarende alvorlig sak høsten 2016. Da stiller jeg meg spørsmål om vi har kontroll på disse tingene. Det er noen i administrasjonen som har gitt fullmakt til en prosjektleder som ikke skulle hatt det. Jeg vil gi sterk kritikk, men ikke mistillit.

LES OGSÅ: Frykter budsjettsmell uten dårlig vær og nok parkeringsplasser (for abonnenter)

Kontrollutvalget nedstemt

Flertallet av kommunestyret vedtok at de synes det var beklagelig at det var skjedd brudd på kommunens regelverk for økonomiske fullmakter, og at de var tilfreds med administrasjonens tiltak, da administrasjonssjefen ble gjort oppmerksom på bruddene.

Kontrollkomiteens opprinnelige forslag, som ble nedstemt, lød:

«På bakgrunn av revisjonsbrev nr. 30 er det avdekket graverende mangler i behandling av flere fakturaer tilknyttet investeringsprosjekter. Svikten blir desto mer alvorlig og uforståelig sett i sammenheng med svakheter påpekt i revisjonsbrev nr. 27. Slik svikt er egnet til å påføre Tromsø kommune meget betydelige overskridelser og unødvendige kostnader. Kontrollutvalget kan derfor ikke ha tillit til de i Tromsø kommunes administrasjon som er ansvarlig for de berørte prosjekter».