UNN stopper tilbud om lystgass til fødende

Ventilasjonsanlegget er ikke godt nok, og UNN stopper derfor tilbudet midlertidig av hensyn til de ansatte.

Illustrasjonsbilde  Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø

nyheter

Det forteller sykehuset i en pressmelding.

«Til tross for flere tiltak og forsøk på å løse problemene, viser en fersk måling gjort av bedriftshelsetjenesten Hemis at det fortsatt er for høye verdier av lystgass i rommene», skriver UNN i pressemeldingen.

Sykehuset skriver at dersom man utsettes for høye konsentrasjoner av lystgass over flere imer om dagen gjennom flere år, kan det påvirke fruktbarheten, nervesystemet og arvestoffet til de ansatte.

– Vi har prøvd å løse dette gjennom sjokklufting, flytting av møbler, ombygging av én fødestue, bedre ventilasjon og nytt utstyr. Likevel har det ikke hjulpet. Derfor ser vi oss nødt til å midlertidig stoppe tilbudet om lystgass som smertelindring for fødende ved UNN Tromsø, sier seksjonsleder Bente Mietinen ved Kvinneklinikken ifølge pressemeldingen.

– Vi ønsker i utgangspunktet å gi tilbud om lystgass til fødende ved UNN Tromsø, og vet at tilbudet er godt mottatt som smertelindring. Også for jordmødrene våre har det vært et nyttig hjelpemiddel i fødeprosessen. Derfor vil vi fortsatt jobbe for å finne en løsning, og vil etter tips fra andre sykehus se på om det finnes annet utstyr som kan godkjennes. Men inntil videre kan vi ikke utsette våre ansatte for dette, og velger derfor å stoppe tilbudet nå, legger Mietinen til.

Også i 2017 ble tilbudet stoppet, og det ble gjenopptatt etter at stuene ble bygd om for økt ventilasjon. Nå viser det seg at ombyggingen ikke har hatt ønsket effekt.