7 av 10 vet ikke hvor lenge barna bør sitte bakovervendt i bil

En undersøkelse gjennomført av YouGov på vegne av Trygg Trafikk og forsikringsselskapet If, viser at hele 67 prosent av norske bilstolkjøpere mangler grunnleggende kunnskap om hvordan de skal sikre barna i bilen.

BAKOVERVENDT: Ifølge Trygg Trafikk bør barn sitte bakovervendt i bil til de er minst fire år.  Foto: Trygg Trafikk

Tips til deg som skal kjøpe bilstol
  • La barnet prøve bilstolen i bilen før du kjøper den.
  • Sjekk at bilstolen passer med bilen. Prøv gjerne stolen i bilen din før du kjøper.
  • Be de ansatte i butikken om hjelp til montering.
  • Husk at beltet skal sitte tettest mulig mot kroppen. Ta derfor av tykke ytterklær.
  • Kilde: Trygg Trafikk
nyheter

For ordens skyld, så er fasiten at barn bør sitte bakovervendt til de er minst fire år. Det skriver Trygg Trafikk i en pressemelding. Barn i bil er nemlig ekstra utsatt, og riktig kunnskap om hvordan en skal sikre barna i bilen, kan redusere faren for alvorlig skade og død betraktelig.

– At barnet sitter bakovervendt er avgjørende. Da reduseres risikoen for alvorlig skade og død med 90 prosent sammenlignet med å sitte usikret, heter det i pressemeldingen.

Stor belastning på kroppen

Det er ulike årsaker til at barna bør sitte bakovervendt. Belastning på kroppen ved en eventuell kollisjon, er en av dem.

– Dersom barnet sitter forovervendt ved en frontkollisjon, vil det innebære stor belastning på skulder, nakkeparti og barnets hode. Det kan føre til død eller varige mén. Hvis barnet sitter bakovervendt, blir trykket fordelt over en større flate og belastningen mindre på nakke og indre organer, forklarer Jan Olav Nilssen, ansvarlig for skadeforebygging hos forsikringsselskapet If.

Han forteller videre at for barn å sitte bakovervendt i bil faktisk er fem ganger tryggere enn å sitte vendt forover. Selv om barn bør sitte bakovervendt til de er minst fire år, burde de helst sitte slik lenger, ifølge pressemeldingen. Trygg Trafikk er imidlertid innforstått med at det ikke alltid er like lett å gjøre det rette for stressede småbarnsforeldre.

– Å ha småbarn innebærer mange daglige kamper. Det kan de fleste småbarnsforeldre kjenne seg igjen i. Derfor er det viktig å få fram at det er noen kamper det faktisk er verdt å ta. Fordi alle ønsker å sikre det kjæreste de har best mulig, sier Jonas Wærstad i Trygg Trafikk.

– Ingen gode unnskyldninger

Undersøkelsen viste at det fantes noen typiske unnskyldninger for hvorfor enkelte valgte å snu barna tidlig i bilen.

– At de minste får dårlig beinplass topper lista over motargumenter med 31 prosent. At de voksne rett og slett ikke vet bedre ligger på andreplass med 25 prosent, etterfulgt av at barna blir bilsyke med 16 prosent, står det i pressemeldingen.

Wærstad mener ingen unnskyldninger er gode nok.

– Det finnes ingen gode unnskyldninger for å la være å sikre barna bakovervendt. Mange tror nok at de velger det beste for sitt barn. Det er rett og slett feil. Sikkerheten må komme først, og alle må vite at barn bør sikres bakovervendt til de er minst 4 år, fortsetter Wærstad.

Undersøkelsen viste også at én av tre bilsetekjøpere syntes det var komplisert å finne ut hva slags barnesete de skulle ha. Trygg Trafikk og If har lansert en nettjeneste som skal lette dette valget. På bilstolvelgeren.no, kan foreldre og andre kjøpere av barnesete finne ut hva slags sete de trenger.