Husket passord på julegaven?

Mange fikk digitale gaver under treet i år. Disse kan åpne sikkerhetshull for hackere, advarer forsikringsselskap.

SIKKERHETSHULL: Elektronikk under juletreet kan også være en gavepakke til hackere. 

nyheter

Smarthøyttalere, aktivitetsarmbånd, datamaskiner og mobiltelefoner er populære julegaver, men kan utsette både hjem og arbeidsplass for sikkerhetsrisiko om de ikke blir satt opp riktig.


Jobber du i julen? Dette burde du vite.

Her er dine rettigheter i forbindelse med arbeid i julen og nyttårshelgen.


Peter Granlund, ekspert på datasikkerhet i If skadeforsikring, mener det er viktig å gjøre en grundig jobb før produktene tas i bruk.

EKSPERT: Peter Granlund, ekspert på datasikkerhet i forsikringsselskapet If.  Foto: Presse

– Les bruksanvisningen godt, og ikke slurv med passordene, forteller han i en pressemelding fra forsikringsselskapet.

Han anbefaler videre å velge unike passord og sette opp sikkerhetsinnstillingene grundig før duppedittene tas i bruk. Han råder også til å være kritisk til hvilken data man deler.

– Blant alle gavene kan det være sikkerhetshull hackere kan bruke for å komme seg inn på hjemmenettverket ditt. Og husk dessuten på at mange er interessert i å samle i inn data om deg. Digitale julegaver er hyggelig, men vær våken og litt kritisk også, sier han.

– Potensiell bakdør

Hackere trenger ikke nødvendigvis å være interessert i selve brukerne i første omgang, men ta kontroll over enhetene av andre årsaker. Et eksempel kan være å utnytte prosessorkraft til utvinning av kryptovaluta.


Slik unngår du å fette til rørene i jula: – Dette er en billig forsikring

Folk ser ut til å ha blitt flinkere med åra, sier ekspertene, men uvettig omgang med fett er fortsatt hovedsynderen når rørene går tette.


Det kan imidlertid fort bli skummelt når en hacker først får tilgang på enheter bak brannmuren, ifølge Granlund.

– Alt som er koblet til internett er en potensiell bakdør inn i hjemmeelektronikk. En kosebamse for barn med kamera, høyttaler og mikrofon som kan kobles til nettet? Er det smart å la de minste leke med en slik? Jeg synes det er guffent å tenke på hvem som kan bryte seg inn og utnytte risikoen slike leker innebærer, sier han.