Spill og kryssord gir deg skarpere hjerne

Det samme gjelder for dem som spiller musikkinstrumenter eller leser kompliserte bøker, viser ny studie.

HJERNETRIM: Bruker du jevnlig tid på kryssord eller annen kompleks problemløsning, kan det utsette kognitiv svekkelse ved alderdom, viser studie. Illustrasjonsbilde.  Foto: NTB Scanpix/Tor Richardsen

nyheter

Rundt 500 eldre deltok i studien som konkluderer med at vanskelige oppgaver kan heve intellektet og utsette mental svekkelse. Det er nettstedet Forskning som omtaler studien, som nettopp ble utgitt i tidsskriftet British Medical Journal.

– Hvis du bruker mye tid på kompleks problemløsning, så kan du over tid oppnå et høyere kognitivt nivå, og det kan utsette svekkelsen som kommer med alderen, sier Roger Staff, som er førsteamanuensis i medisinsk fysikk ved University of Aberdeen og hovedforskeren bak den nye studien, til nettstedet.

Dette kan ifølge Staff være å lese en komplisert roman, løse kryssord eller spille et nytt instrument.


Forskningsmiljø ved UiT innvilget 50 millioner kroner

Norges forskningsråd har innvilget 50 millioner kroner til institutt for samfunnsmedisin ved UiT.

 

Fulgte deltakerne over 15 år

De 498 personene som deltok i studien var alle født i 1936, og ble fulgt fra de var 64 til 79 år gamle.

I undersøkelsen ble testpersonene eksempelvis spurt om de leste vanskelige bøker eller løste sudoku regelmessig. Hvert tredje år ble deltakernes verbale hukommelse testet, i tillegg til undersøkelser om hvor raskt de kunne bearbeide informasjon.

Alle deltakerne hadde også gjennomført IQ-tester da de var elleve år gamle, noe forskerne brukte for å ta høyde for ulik intelligens blant forsøkspersonene.

Roger Staff forteller at de som oftere løste problemer klarte seg bedre på de kognitive testene. Det tok også lengre tid før de ble svekket, ifølge studien.


Bokanmeldelse:

Forfatter mener at du jobber for mye

Simen Tveitereid har tatt grep slik at han kan jobbe mindre, og mener at du burde gjøre det samme. Livet på småbruket som beskrives i «Et fritt liv» fremstår likevel mer som et steg tilbake enn et steg fremover.

 

Aldring av hjernen utsettes

Niels Kasper Jørgensen, nevreopsykolog ved Rigshospitalet i Danmark og fagkonsulent ved Nationalt Videncenter for Demens, kaller studien solid.

– Det skjer generelt en forringelse av vårt kognitive nivå med alderen. Men det ser ut til at det kan utsettes med aktiviteter, sier Jørgensen til Forskning.

Selv om det kan finnes en sammenheng i at smarte mennesker er mer tilbøyelig til å spille spill eller lese bøker, mener nevropsykologen at forskningen likevel tyder på disse aktivitetene gir en gevinst.

Han sier til nettstedet at dette uansett er vanskelig å måle presist.

– Andre studier tyder på at personer med lang utdannelse og komplekse jobber, holder seg friske i hodet lengre enn gjennomsnittet, sier han.

(Kilde: Forskning)