To amerikanske senatorer kommer til Tromsø: – Viktig å bygge sterkere relasjoner til USA

Senatorene Lisa Murkowski og Sheldon Whitehouse kommer til Tromsø for å delta på nordområdekonferansen Arctic Frontiers.

Kommer til Tromsø: De amerikanske senatorene Lisa Murkowski og Sheldon Whitehouse skal delta på konferansen Arctic Frontiers senere denne måneden. 

nyheter

Konferansen går i Tromsø mellom 20. og 24. januar. Årets tema er Smart Arctic og tar opp sentrale problemstillinger som utviklingen av robuste samfunn i Arktis, grønn konkurransekraft, innovasjon, forskningens rolle i utviklingen av regionen, energi, transport, forretningsutvikling og bærekraftige hav, ifølge arrangørene.

Mer enn et isøde

Republikanske Murkowski representerer delstaten Alaska, og har markert seg som en moderat republikaner.

– Arktis er viktig for USA, men bildet av regionen som et isøde som må vernes er også en utfordring for regioner som Alaska. Den norske politikkutformingen i nordområdene er derfor spesielt interessant for de amerikanske representantene. For vår del har det vært strategisk viktig å bygge sterkere relasjoner til USA. Besøket bekrefter vår posisjon som en viktig møteplass for kunnskapsbasert utvikling i Arktis, sier direktør Ole Øvretveit i en pressemelding.


Arctic Frontiers:
  • Arctic Frontiers ble første gang gjennomført i 2007 etter et ønske om å avholde en global vitenskapelig konferanse som forener økonomi, samfunn og bærekraftig utvikling i Arktis.
  • Arctic Frontiers samler hvert år 3.000 delegater fra politikk, forskning og næringsliv fra mer enn 35 land til den internasjonale konferansen i Tromsø med samme navn.
  • Konferansen Arctic Frontiers i januar 2019 har tittel Smart Arctic.
  • Arctic Frontiers er et prosjekt under forskningsselskapet Akvaplan-niva og holder til i Tromsø. Ca 30 partnere står bak Arctic Frontiers.
 

Syv tema

Årets plenumsprogram under konferansen består av syv tema: State of the Arctic, The power of knowledge, Smart and resilient Arctic societies, Ocean health – blue growth through green thinking, Arctic seafood and food security, Offshore energy and mineral resource prospects og Arctic seaways.

Senator Murkowski deltar i sesjonen State of the Arctic. Senator Whitehouse, som representer delstaten Rhode Island, deltar i sesjonen The power of knowlegde. I tillegg skal begge delta i møter med sentrale aktører fra regionen.

– Senator Murkowski og hennes kollegers bidrag under Arctic Frontiers 2019 vil være viktige bidrag i diskusjonen og kunnskapsutvekslingen. Jeg er også sikker på at den amerikanske delegasjonen vil ta med seg ny kunnskap om Arktis tilbake til Washington, sier Eirik Sivertsen, leder for Stortingets delegasjon for arktisk parlamentarisk samarbeid (Ap), og fortsetter:

– Internasjonalt samarbeid er avgjørende for gode løsninger i Arktis. Å utvikle felles forståelse av utfordringene og mulighetene gjennom dialog er derfor viktig, avslutter Sivertsen, som også er leder av den internasjonale arktiske parlamentarikerkomiteen som senator Murkowski er medlem av.