Viste de første illustrasjonene av nye Tromsø Museum

Selv om de første illustrasjonene av nybygget til Tromsø Museum fortsatt bare er på skissestadiet, har arkitektene klare formeninger om hvordan det skal bli.
nyheter

– Visjonen er at det skal bli et museum for hele byen – på tvers av generasjoner – for lokalbefolkning og besøkende fra hele verden, sier arkitekt Elizabeth Balsborg i det danske arkitektfirmaet Henning Larsen.

Inngang i Strandveien

Onsdag kveld deltok hun på naboskapsmøtet for å presentere planene for det nye museet. Sammen med Borealis Arkitekter i Tromsø er de i full gang med å finne ut hvordan det skal se ut, og hvor de ulike funksjonene skal være.


Frykter ikke at nytt hotell skal stjele oppmerksomhet fra det nye museet

Statsbygg frykter ikke at hotell på Sørsjeteen vil ta glansen fra det nye museet. I midten av januar vil Statsbygg presentere foreløpige planer for det nye Tromsø Museum på et åpent møte.

 

Planen er å lage en slags allmenning fra kunstforeningsparken som fortsetter gjennom bygningsstrukturen til det nye museet.

– Med fire bygg vil vi skape forbindelser både på langs og tvers i området. Bygget skal tilpasse seg byens skala og andre bygg i området. Museet skal åpnes mot byen, det skal være et møtested, åpent og inviterende. Inngangsbygget blir i Strandveien. Magasinene skal ligge i underetasjen. Det største bygget over bakken vil inneholde laboratorier, forskning o kontorer, sier Balsborg.


Ikke avgjort om det blir arkitektkonkurranse

– Det er veldig positivt for universitetet og byen at vi nå har funnet en god løsning for museet.

 

2,3 millioner gjenstander

Med 2,3 millioner gjenstander trenger museet plass. Arealet vil bli totalt på 19.700 kvadratmeter. Statsbygg har fått bevilget 70 millioner kroner til forprosjektet, mens kostnadsrammen for nybygget er på 1,5 milliarder kroner.


– Det nye museet vil bli et signalbygg i sentrum

Nye Tromsø Museum har en prislapp på 1,5 milliarder kroner og skal være rundt 20.000 kvadratmeter stort. UiT-rektor Anne Husebekk gleder seg til å få et blåhvalskjelett opp på veggene.

 

– Museet får magasiner under bakken med fire enheter med ulike funksjoner oppå. Jeg regner med forprosjektet vil være ferdig i løpet av året, sier prosjektleder Marte Kollstrøm i Statsbygg.

En drømmejobb

Selv om det bare var skisser som ble presentert på onsdagens møte, vil det komme mer detaljerte tegninger senere i år.

– I slutten av februar vil de være litt mer detaljerte, selv om vi fortsatt er i skissefasen. Det er en fantastisk oppgave å lage et nytt museum, med sin unike beliggenhet mellom park og hav. Det er en drømmejobb. Med det nye bygget vil vi gi noe tilbake til byen og gi byen flere opplevelser, sier Elizabeth Balsborg til iTromsø.