Politiet i Tromsø advarer foreldre mot app: – Brukes kun til mobbing.

Politiet i Tromsø advarer mot barns bruk av appen Tellonym, som tillater brukerne å sende og motta anonyme beskjeder.

BEKYMRET: Kenneth Helberg, politibetjent på seksjon for etterretning og forebyggende, håper foreldre blir mer oppmerksomme på hvilke apper barna deres bruker. Bildet tatt i en annen sammenheng.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

nyheter

– Mange andre apper har hensiktsmessige formål og kan brukes fornuftig, men Tellonym brukes kun til mobbing, sier Kenneth Helberg, politibetjent på seksjon for etterretning og forebygging.

Han oppfordrer foreldre i Tromsø til å undersøke hvilke apper og sosiale medier deres barn benytter seg av på telefonene, og anbefaler at appen Tellonym slettes.

MOBBEAPP: Politiet i Tromsø advarer mot barns bruk av appen Tellonym. Foto: Skjermdump 

– Så vidt vi har forstått ble denne appen opprinnelig utviklet for å kunne gi anonyme tilbakemeldinger internt i bedrifter. Nå har den spredd seg og funnet et marked blant unge. Vi ser at appen kun brukes til mobbing og til å være stygg med hverandre, og vi ser ingen grunn til at et barn skal ha tilgang til en slik app, forklarer Helberg.


Eksperter mener mobilforbud på skoler bryter med grunnloven

Jusseksperter mener måten mange skoler praktiserer forbud mot mobiltelefoner kan være i strid med både grunnloven og menneskerettighetene.


– Ungdommen kan være brutal

Ifølge Helberg er det allerede opprettet en rekke politisaker på denne appen i Tromsø.

– Appen ble populær i fjor høst, og siden da har flere skoler i Tromsø tatt kontakt med politiet på grunn av stygge meldinger gjennom appen, sier Helberg.

– Ungdommen kan være brutal, legger han til.

Torsdag skrev VG om Barbro Sivertsen fra Vesterålen som fortalte om hvilke meldinger hennes datter på 13 år mottok gjennom appen Tellonym.

– De beskyldte henne for å bruke dop, skrev at hun måtte regne med å bli voldtatt, bli behandlet som ludder og at foreldrene hennes måtte være både blinde og dumme, sa Sivertsen til VG.

Aldersgrense 13 år

Helberg har jobbet i politiet i 15 år og har opplevd appenes fremvekst i samfunnet.

– Bruken av apper har eksplodert, og generelt ønsker vi at foreldre følger mer med på hvilke apper og sosiale medier barna deres bruker, og at de ikke lar barn laste ned apper i hytt og vær, råder Helberg.

Ifølge personopplysningsloven fra juli 2018 er aldersgrensen for bruk av sosiale medier i Norge 13 år.

– Og det finnes ingen grunn til at man ikke skal følge denne aldersgrensen. Den kommer fra personvernhensyn: Barn skal ikke legge ut data om seg selv på internett, sier Helberg.

Han forklarer at en av utfordringene er at app-butikkene ofte oppgir en annen aldersgrense.

– Men, det er fremdeles norsk lov som gjelder, og selv om det kan stå at det er fire års aldersgrense på en app inne i appstorene på mobilen, er aldersgrensen fortsatt 13 år for bruk av sosiale medier i Norge.


Gry fikk enorm respons da hun var åpen om sønnens problemer:

– Sårt å se barnet ditt bli stående på utsiden

Hun er mor til en gutt i barneskolealder. Nå oppfordrer Gry Elisabeth Robertsen foreldre til å inkludere barna som sliter.


Foreldremøter

Politiet gjennomfører for tiden foreldremøter i Tromsø, hvor de informerer om barns bruk av sosiale medier, sending av nakenbilder og krenkende handlinger.

– Vi begynte i forrige uke, og skal i løpet av de neste ti ukene besøke alle kommunale barne- og ungdomsskoler i Tromsø, sier Helberg, som er koordinator for foredragene.


Debatt:

«På norske skoler blir ikke en eneste elev mobbet»

På alle skolene jeg har gått på har jeg gjentatte ganger fått presentert linjen «dette er en mobbefri skole, ingen blir mobbet her», skriver Kristian Fagerli i AUF.


– Lærerne og rektorene er veldig fornøyd med at vi kommer og prater om dette sammen med foreldrene. De opplever den negative bruken av sosiale medier og krenkende handlinger på skolene, og ser at det er behov for slike foreldremøter, sier Helberg.

ANONYME MELDINGER: I appen kan brukerne sende anonyme meldinger til hverandre. – Brukes kun til mobbing, sier Kenneth Helberg i politiet.   Foto: Skjermdump