Kjemper om en av åtte plasser på årets sommerleir: – Det er en helt fantastisk opplevelse

I helga hadde Childrens International Summer Villages (CISV) helgeleir på Fagereng skole. Der fikk barna og ungdommene en smakebit på hva de har i vente dersom de blir én av de åtte heldige utvalgte som får lov til å reise på sommerleir til utlandet.

HELGELEIR: Ane Slotnes (22), Lena Alexandra Johansen (17) og Ingvild Hveding (13) synes alle at CISV-leirene er årets høydepunkt. I bakgrunnen varmer leirdeltakere opp til dagens aktiviteter med noe de kaller «Energizer».   Foto: Alle FOTO: MAINA TEIGMO

nyheter

– Vi sender barna og ungdommene på leir for å bli kjent med andre folk før de blir påvirket av alle fordommer rundt seg, for venner kriger ikke, sier juniorleder Lena Alexandra Johansen (17).

CISV er en internasjonal, fredsorganisasjon som er både religiøst og politisk uavhengig. Organisasjonen er etablert i over 60 land. Siden 1951 har CISV arrangert blant annet internasjonale leirer der barn og ungdom møtes og skaper vennskap for livet. Årets tema er konfliktløsning.


Ungdommer fra hele verden har latt seg imponere over Tromsø

For litt over en uke siden startet en internasjonal barneleir i byen. Her skal delegatene blant annet lære om norsk og samisk kultur og historie.

 

Samarbeid med hvem som helst

Gjennom forskjellige aktiviteter vil leirdeltakerne lære seg å løse konflikter på en konstruktiv måte.

TREDJE ÅRET: Ingvild Hveding (13) håper på å bli en av de utvalgte som får være med på årets sommerleir. Til nå har hun vært i Brasil og Italia. FOTO: MAINA TEIGMO 

 

Tidligere år har temaene vært mangfold, bærekraft og menneskerettigheter. Det er ingen forelesninger på leirene. Alt skjer etter prinsippet «learning by doing».

iTromsø møtte Lena Alexandra Johansen, styremedlem i CISV, Ane Slotnes (22), og en av søkerne til årets «Youth meeting»-leir, Ingvild Hveding (13), lørdag formiddag. De hadde nettopp startet dagen med aktiviteter i gymsalen på Fagereng skole.


Unge fredsarbeidere reiser til Filippinene

Tre spente tenåringer reiser om kort tid til Filippinene — og tar deretter imot ungdommer fra hele verden i Tromsø.

 

Kun åtte av de oppmøtte vil få muligheten til å reise på årets sommerleirer.

VENNER KRIGER IKKE: Lena Alexandra Johansen (17) har fått seg mange venner rundt om i verden. Hun håper sommerleirene til CISV kan være med på å skape fred og bredere kulturforståelse. 

 

– Det er viktig at de klarer å være hjemmefra, at de vil være med på aktivitetene her, og at de går godt overens med gruppa. Det vi trener på her er å kunne samarbeide med hvem som helst, forteller Johansen, og påpeker at det viktigste er å være seg selv.

– Helt fantastisk opplevelse

Selv har hun reist på sommerleir siden hun var 11 år gammel. Til nå har hun vært i Canada, Italia og England. Og i sommer skal hun til Brasil.

Hun synes vennskapene hun har fått på leir er noe helt for seg selv.

– Sommerleiren er en helt fantastisk opplevelse. Man får ikke bruke telefon der så det gjør at man blir bedre kjent med hverandre.

Styremedlem og leder, Ane Slotnes kan si seg enig i dette.

FÅ GUTTER: Det er fortsatt rom for at barn og ungdom fra Troms fylke kan sende inn søknad for å være med på sommerleir, selv om søknadsfristen er ute. Slotnes forteller at de særlig ønsker at flere gutter sender inn søknad. FOTO: MAINA TEIGMO 

 

– Man går inn i en egen boble, og man får se at folk er ganske lik en selv, selv om man kommer fra forskjellige land, forteller hun.

– Får man ikke bruke telefon i det hele tatt på en måned, for eksempel for å ringe hjem?

– Hvis man har kontakt hjemmefra, vil man skape hjemlengsel lettere. Det blir derfor ikke et problem på leiren. Lederne har kontakt med foreldrene. Ved forrige leir oppdaterte jeg foreldrene cirka to ganger i uken. Foreldrene kommuniserer med barna via brev, nesten som på «Farmen», forteller Slotnes.