– Hundeeiere i Tromsø må skjerpe seg, sier leder av dyrebeskyttelsen

Dyrebeskyttelsen i Tromsø fortviler over antallet løshunder i byen. De mener byens befolkning må ta bedre vare på sine firbeinte venner.

Må tas vare på: Dyrebeskyttelsen mener for mange hundeeiere ikke passer godt nok på dyrene sine. Illustrasjonsfoto: Solveig Vikene / SCANPIX 

Mange er uansvarlige og forstår ikke hva det innebærer å ha hund. Noen slipper hundene ut på luftetur alene, andre slipper hundene løse på tur uten å ha kontroll på dem.

Therese Simonsen Rye, leder av Dyrebeskyttelsen i Tromsø
nyheter

– Det har blitt en ukultur i Tromsø. Folk må ta bedre vare på dyrene sine, sier Therese Simonsen Rye, leder av Dyrebeskyttelsen Tromsø.

Hun sier at Dyrebeskyttelsen ofte får henvendelser fra både politiet og privatpersoner som rapporterer om hunder som springer løse i Tromsø.

– Kjempeproblem

Hundegruppa i Dyrebeskyttelsen får langt flere henvendelser om løshunder enn de har kapasitet til å håndtere, ifølge Rye.

– Hundegruppa består av to-tre frivillige som jobber seg i hjel med å rykke ut og hente løshundene. Det er et kjempeproblem her i Tromsø, og det blir ikke bedre, forteller Rye.

FORTVILER: Therese Simonsen Rye, leder av Dyrebeskyttelsen fortviler over antallet løshunder i Tromsø. Foto: Ronald Johansen 

Hun sier at løshunder egentlig er politiets ansvar, men at de overlater denne jobben til Dyrebeskyttelsen.

– Ifølge loven er løshunder et offentlig ansvar, men politiet henviser konsekvent til oss, og vi får 100.000 kroner årlig for å plukke opp løshunder og hjemløse katter. Politiet har ikke kapasitet til å ta disse dyrene, sier Rye.

LES OGSÅ: – Trasig å måtte avlive friske dyr

– Det er ikke greit

Den nåværende kuldeperioden gjør situasjonen enda mer prekær for hundene som springer løse i Tromsø. Nå håper Rye at hundeeiere i Tromsø kan ta ansvar.

– Dette gjelder så klart ikke de som er flinke til å passe på hundene sine. Men mange er uansvarlige og forstår ikke hva det innebærer å ha hund. Noen slipper hundene ut på luftetur alene, andre slipper hundene løse på tur uten å ha kontroll på dem. Det er ikke greit, hundene kan fryse i hjel, de kan skape trøbbel i trafikken, eller de kan gjøre skade på annen måte. Hundeeiere i Tromsø må skjerpe seg.

LES OGSÅ: Tror katten Kyrre (14) ble bitt i hjel av løse hunder

Therese Simonsen Rye sier at Dyrebeskyttelsen alltid er på utkikk etter flere medlemmer. Torsdag klokken 18.00 vil de arrangere et møte for nye frivillige på Dyrebeskyttelsens Hjelpesenter.

– Vi har et enormt behov for nye frivillige: Folk som har tid, er fleksible og tilgjengelig, og som kan være med og plukke opp løshunder etter behov, sier Rye.

LES OGSÅ: Luftet hunder for 16.000 kroner – gir alt til Dyrebeskyttelsen