6,5 timer sol i januar: Ikke siden 1985 har vi hatt så mye sol i Tromsø

Første halvdel av januar var preget av snø og vind, men fra soldagen har det vært klart og fint vær i Tromsø. Værvarslinga målte hele 6,5 soltimer i januar.

SOLDAGEN: Mens året startet med mye snøfall, tok sola over fra 21. januar. Bildet fra soldagen 2019 i Telegrafbukta.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

nyheter

– Vi har jo hatt det veldig fint nå i andre halvdel av januar, sier vakthavende meteorolog Pernille Borander ved Vervarslinga i Nord-Norge.

– Året startet ruskete, med veldig mye snø og vind, men fra omtrent midten av januar har det vært veldig klart og kaldt med mye sol, sier hun videre.

Over forventet mengde snø

Borander sier at mengden snø som falt i begynnelsen av året var over normalen for januar.


Soldagen:

– Dette er en magisk opplevelse

Sola skinte over Tromsø på soldagen, til tross for tvil fra meteorologene. I Telegrafbukta var det mange som hadde møtt opp for å feire dagen, på ulike måter.

 

– Det kom veldig mye snø, på alle våre målestasjoner i Tromsø registrerte vi mer snø enn forventet. Det var med andre ord mange muskler i Tromsø som måtte settes i arbeid med snømåking, sier Borander.

6,5 soltimer

Etter sola dukket opp 21. januar har været blitt klarere, ifølge meteorologen.

– Så langt i år har vi registrert hele 6,5 soltimer. Skal vi sammenligne dette med tidligere år, må vi helt tilbake til 1985 før vi kommer til et år med flere soltimer i januar. Da var det 9,1 timer sol, sier Borander.


Ingen sol å se på soldagen

Når sola titter fram mellom fjellene i sør klokken 11.55 mandag, er det bak et teppe av snøbyger og skyer.

 

Mens sola har skint kraftig, har det også vært veldig kaldt i Tromsø i januar.

– Den kaldeste temperaturen vi har registrert i januar var i Tromsdalen den 28. januar da det var minus 20,5 grader, sier Borander.

Været i helga

Det fine været fortsetter i helgen ifølge meteorologen.

– Været vil fortsette stort sett på samme måte, det vil ikke bli de store endringene, sier Borander.

Likevel vil det kanskje bli noe mer overskyet, og fare for sterk vind ved kysten.

– Det vil blåse opp litt mer langs kysten, og det kan bli liten stiv og sterk kuling ved utsatte steder, sier Borander, som sier at det ikke ser ut som det vil komme nedbør med det første.


Reportasje:

På topptur i mørket

Sola er tilbake og dagslyset trekker stadig flere til fjelltoppene på ski. Mange har imidlertid gått på topptur i flere måneder allerede, godt hjulpet av kraftige hodelykter.

 

– Det vil bli litt mer skyet vær, så ikke like klart vær som resten av uke, men det vil være opphold. Det vil sannsynligvis ikke komme nedbør verken i helga eller i starten av neste uke, sier Borander.