Samisk søndag på Tromsø Museum

Dette synes barna om det samiske flagget

3. februar var det samisk søndag på Tromsø Museum med blant annet duodji for barna. Siden det er ikke er lenge til samenes nasjonaldag, var det samiske flagget utgangspunktet for aktiviteten.
nyheter

I annen etasje på Tromsø Museum er det lagt fram filt, lim, kruseduller, nål og tråd. Rundt bordene sitter det barn i alle aldre og lager samiske flagg og små vesker. Håndverksstipendiat Jorunn Løkvold går rundt og hjelper de som trenger det.

– Jeg lærer bort hva de forskjellige fargene heter på samisk og forteller litt om flagget. Vi er halvveis inn i drop-in workshopen og det har allerede vært rundt 35 barn her, smiler Løkvold.

FORNØYD: Jorunn Løkvold er veldig fornøyd med det gode oppmøtet på workshopen. 

 

Gress og blod

Barna rundt bordene jobber konsentrert. Noen har fått litt lim i luggen, andre har tunga ut av munnen mens de prøver å være så nøye som de kan. 5 år gamle Siri Walde viser fram flagget hun nettopp har laget:

– Det grønne ligner litt på gress, syns jeg.

– SE HVA JEG HAR LAGET: Siri Walde (5) viser stolt fram flagget hun nettopp har laget. Alle foto: Eline Grønvoll 

 

Storesøster Nora Walde (8 år) er enig. Hun og lillesøster er samiske, men kan ikke snakke språket.

– Vi har lært litt samisk på skolen, og så skal vi feire samenes dag på onsdag. Jeg syns det røde på flagget ser ut som blod, legger hun til.

– DET RØDE SER UT SOM BLOD: Nora Walde (8) synes det røde på flagget kan minne om blod. 

 

Nora sitter og syr en liten veske til ørepropper. Hun forteller at lillesøster Siri har laget tre flagg allerede, mens hun har laget to.

– Jeg visste ikke at hun var så gira på samer, flirer hun.


Synes alle bør være med på å feire Samenes nasjonaldag

Onsdag er det tid for å feire Sámeálbmotbeaivi – altså Samenes nasjonaldag. Og hun som tok initiativet, får i år sin statue – som første samiske kvinne i Norden.

 

Sol og natur

Anouk (9 år) er fra Sveits og hun er på reise gjennom Skandinavia i 7 måneder med familien sin. Hun skal være i Tromsø i 10 dager og elsker nordlyset. Hun forteller at hun har sett det samiske flagget før.

PÅ SYV MÅNEDERS REISE GJENNOM SKANDINAVIA: Anouk Imesch (9) fra Sveits skal være i Tromsø i ti dager og hun elsker nordlyset. 

 

– Jeg syns flagget ser ut som sol og natur. Jeg syns den blå fargen er ekstra fin fordi det er favorittfargen min.

På det andre siden av bordet er det en annen diskusjon som pågår. Tremenningene Isak (10 år) og Heidi (5 år) diskuterer den samiske historien.

– Er det sant at de brant ned hele Finnmark? Hvor ble alle menneskene av da, utbryter Heidi.

Hun sier at hun ikke vet noe særlig om det samiske flagget, men at hun kan tre ord på samisk.

– Okta, guokte, golbma, teller hun stolt og viser fram tre fingre på hånda.


Turisme

Økt etterspørsel etter samisk kultur

Tirsdag 5. februar arrangerer Sametinget og Tromsø kommune seminaret «Hvordan forvalte samisk kultur i en reiselivssammenheng i Tromsø?»

 

Hva er fasiten?

Jorunn Løkvold kan fortelle at barna har mye rett i sine betraktninger om hva flagget representerer. Ifølge Båhl symboliserer flagget at sola gir liv til jorda.

– I 1986 utlyste Nordisk sameråd en konkurranse om det samiske flagget. Astrid Båhl fra Skibotn gikk av med seieren. Jeg har lest at det røde og det blå er månen og sola, og at sirkelen i tillegg symboliserer runetromma. Den grønne og den gule fargen representerer natur og dyr.