Samenes nasjonaldag på UNN:

– UNN har en lang tradisjon med å synliggjøre det samiske

Mens samiske skilt fortsatt debatteres i resten av Tromsø, har UNN skiltet på samisk siden 1991. Onsdag arrangerte de en større markering i forbindelse med Samenes nasjonaldag, i samarbeid med Sametinget.

SAMENES NASJONALDAG: UNN feiret Samenes nasjonaldag 6. februar. Foto: Ronald Johansen 

nyheter

Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) har i en årrekke feiret Samenes nasjonaldag.

– Vi pleier å ha en liten kulturell markering, men i år har vi utvidet feiringen med hjelp av Sametinget, blant annet ved å inkludere kommunen og invitere samiske artister, sier kommunikasjonssjef ved UNN Hilde Pettersen.

– Vi er et sykehus for hele Nord-Norge, og har mange samiske pasienter, så for oss er det viktig å markere dagen, legger hun til.


Kommentaren

Hvorfor skal samene ha en egen nasjonaldag?

I dag markeres samenes nasjonaldag. Utrolig nok skaper dette fortsatt harme hos enkelte.

 

– Som å komme til Syden

JOIKET TIL TROMSØ: Ante Mihkkal (til venstre) og Josef Halse joiket til publikum. De fremførte blant annet Ánde Sombys Tromsøjoik. Foto: Ronald Johansen 

 

I vestibylen ved hovedinngangen til sykehuset sto både scene og publikum klar for taler av blant andre ordfører Kristin Røymo og sykehusdirektør Anita Schumacher, i tillegg til joik fremført av artistene Ante Mihkkal og Josef Halse.

De samiske artistene hadde kjørt fra Kautokeino i anledning markeringen av Samenes nasjonaldag. Skal vi tro Ante Mihkkal var det behagelig å komme til varmere temperaturer.

– Det å komme fra -30 grader i Kautokeino til -15 grader i Tromsø var som å komme til Syden, sa han fra scenen til latter fra publikum.


 

– En smeltedigel av stolthet og muligheter

TALTE PÅ SAMISK: Ordfører Kristin Røymo talte både på samisk og norsk. Foto: Ronald Johansen 

 

Kristin Røymo holdt sin tale på både samisk og norsk.

– Vårt språk, vår historie og identitet gjør Tromsø til en smeltedigel av stolthet og muligheter, sa Røymo fra talerstolen.

Ordføreren var takknemlig over å få være med på feiringen på UNN.

– Det er en fantastisk markering. Det er første gang UNN arrangerer en feiring av denne størrelsen. UNN har en lang tradisjon med å synliggjøre det samiske, blant annet gjennom skiltingen, og de gjør en fantastisk jobb, sier Røymo.

Da Regionsykehuset i Tromsø (nå UNN) åpnet i sine nåværende lokaler i 1991 var sykehuset det første større bygget i Norden som konsekvent skiltet både på norsk og samisk. Året etter kom Samelovens språkregler som fastslo at samisk og norsk er likeverdige språk.

– Vi var tidlig ute med samiske skilt. Det er viktig for UNN å tilrettelegge for samisk kultur og tilstedeværelse i Nord-Norge, sier kommunikasjonssjef Pettersen.


 

En kulturell dimensjon

Blant talerne var også Johan Ailo Karlstad, styremedlem for UNN. Han påpekte viktigheten av at UNN skal være et sykehus for alle i Nord-Norge.

– Man pleier å si at UNN er det mest komplekse sykehuset i Norge, og vi har i tillegg en kulturell dimensjon som kanskje gjør UNN enda mer kompleks. Daglig kommer det samiske pasienter til sykehuset som kanskje ikke er like trygg på det språket majoriteten i Norge snakker. De har likevel samme krav på UNNs helsetilbud, sa Karlstad fra talerstolen.