Feiret nasjonaldagen med kofter, sjokolademuffins og identitet

Samenes nasjonaldag handler om identitet og fellesskap – og selvsagt å få bruke kofta, mener NTG-elevene Andora Aas (17) og Aurora Heim (16).

FESTDAG: Weino Heitmann (18), Sofia Heim (18), Andora Aas (17), Aurora Heim (16) og Stella Heim (11). 

nyheter

De to jentene var onsdag ettermiddag på rådhuset for å feire samenes nasjonaldag, sammen med blant andre Weino Heitmann (18) og Auroras søstre Stella (11) og Sofia Heim (18).

– Nå skal vi feire her, før vi skal ut og spise, og feire dagen. Det er fint å ha på koftene, og å se kjentfolk, sier Sofia Heim.

De tre søstrene har Tromsø/Ullsfjord-kofte, mens Aas har Rognsundkofte og Heitmann har en gammel versjon av Kautokeino-kofta.


 

Mye folk

På rådhuset var det stinn brakke, og de fremmøtte fikk god underholdning fra blant annet Blandakoret Nordaførr som sang «Sámi soga lávlla». Og skal man tro flere av dem iTromsø snakket med, var oppmøtet adskillig bedre i år enn i fjor.

Første feiring: Sunna Lie Lille (1 måned) feiret nasjonaldagen for aller første gang, sammen med mamma Hanne Lille. 

 

– Det er mye folk her i år. Vi er alltid innom her 6. februar, for å høre talene. Det er en hyggelig tradisjon, sier Hanne Lille.

Hun hadde med seg det som må ha vært markeringens aller yngste deltaker, nemlig Sunna Lie Lille (1 måned).

– Dette er en viktig dag å markere, og det er en ordentlig festdag. Jeg håper at enda flere som ikke er samer vil ta del i dagen, sier Lille.

PÅ BESØK: Sametingspresident Aili Keskitalo feiret nasjonaldagen i Tromsø. 

 

Har besøkt barnehager

Sametingspresident Aili Keskitalo har blitt invitert til markeringen i Tromsø flere ganger de siste årene, og i år passet det endelig – for første gang.

– Jeg har brukt dagen på å besøke de samiske barnehagene i byen, og deltar nå her på rådhuset, før jeg senere i kveld skal på konsert, sier hun.

Hun setter pris på markeringen av det samiske fellesskapet, på tvers av landegrenser. I år er det 26. gang vi feirer samenes nasjonaldag.

– Da jeg vokste opp, fantes ikke denne dagen. Derfor er det veldig artig å se ungene, og å se hvor viktig dag dette er for dem.

MUFFINS: Aleksander Hætta, Lars Mio (3), Kaja Elise (4) og Ann Jørgunn Larsen-Sara feiret med kaffe og kake. 

 

Har gått i kofte hele dagen

Lars Mio (3) og Kaja Elise (4) sammen med foreldrene Aleksander Hætta og Ann Jørgunn Larsen-Sara sitter ved et bord og spiser sjokolademuffins.

– Barna har gått i kofte helt siden klokken 08 i dag tidlig. De har feiret nasjonaldagen i barnehagen, blant annet med besøk av ordfører Kristin Røymo og sametingspresident Aili Keskitalo, sier Larsen-Sara.

KOFTER: Risten Gaup og Hans Petter Guttormsen var blant de mange koftekledde på markeringen på rådhuset. 

 

Risten Gaup og Hans Petter Guttormsen hadde på sine kofter fra henholdsvis Kautokeino og Tromsø.

– Jeg jobber i Sjømannsbyen barnehage, og der har vi spist samisk mat og sunget samefolkets sang i dag. Nå skal vi treffe andre samer, før vi i helgen skal feire med reinkappkjøring og lassokasting, sier Gaup.

Ordfører Kristin Røymo holdt tale, både på samisk og norsk.

– Vi mennesker trenger å høre til, men ingen av oss har bare én historie eller én identitet, sa hun.

– Det viktigste er at det er plass til deg og til meg. Og at vi hører til.