I 2017 arrangerte de landets første skredvettdag. Nå har det blitt en nasjonal satsing

Ideen ble klekket ut av frivillige i fjellsportgruppa i Troms turlag. Førstkommende lørdag markeres skredvettdagen i hele Norge.

Tim Dassler (fra venstre), Sofia Henriksson, Edda Marie Rainer er blant de frivillige fra fjellsportgruppa i Tromsø som har satt skredvett på den nasjonale agendaen.   Foto: Johanna Laue

nyheter

I 2017 arrangerte de frivillige i fjellsportgruppa for første gang en aktivitetsdag for familier i Tromsø Alpinpark. Målet var å øke bevisstheten og kunnskapen om skred og hvordan man ferdes trygt og aktpågivende i terrenget. Førstkommende lørdag inviterer de frivillige og alpinparken igjen til skredvettdag, og denne gangen er det som en del av en nasjonal satsing.

- Toppturer vinterstid har blitt en folkesport. Utstyret blir stadig bedre og det åpner opp for at flere tester det ut. Men ferdsel i vinterfjellet stiller også høye krav til deg. Vi ser at det er mange som trenger både en innføring og en oppfrisking av kunnskap, sier Dag Terje Klarp Solvang, generalsekretær i DNT.

- Skredvett handler ikke bare om brattkjøring i alpint terreng, men om å gjøre gode vurderinger og valg både før og under turen. Mest av alt handler det om å komme trygt hjem slik at man kan dele den fantastiske turopplevelsen man hatt med sine kjære, legger Tim Dassler, intitiativtaker i Troms Turlag, til.


- Enkel opplæring

Generalsekretæren viser til det har vært flere alvorlige skredulykker de siste årene.

- Den tragiske ulykken i Tamokdalen i januar som krevde fire menneskeliv er nok en påminner om hvor viktig det er å ha tilstrekkelig kunnskap om ferdsel i bratt terreng. I de aller fleste tilfeller der folk omkommer i skred, er det de selv eller andre i turgruppa som er årsak til at skredet utløses. Det eneste måten å være helt trygg på, er å ikke ferdes i skredutsatt terreng, sier han, før han fortsetter:

- Det gjelder å kunne gjenkjenne hva som er skredfarlige områder og ta gode veivalg. Dersom ulykken først er ute, kan kunnskap om ulike søke- og redningsmetoder redde liv. Skredvettdagen har som formål å gi enkel opplæring om skred til alle, sier han.

Se bildeserie fra skedvettdagen i 2017 (for abonnenter)

- Start tidlig

Dagen arrangeres i Tromsø i samarbeid med Barnas Turlag, Norske redningshunder, Norsk folkehjelp og flere andre lokale samarbeidspartnere, som CARE - senter for skredforskning, Midnight Sun Mountain Guides og Friluftsbutikken.

- Vi har også vært så heldige at vi har fått med oss skredekspert Espen Nordahl som skal dele tips om trygge toppturer. På programmet står blant annet seminarer med kunnskapspåfyll og korte skredworkshoper, demonstrasjon av redning i snø med Norske Redningshunder og Norsk Folkehjelp, beeperkonkurranse i skredparken, hurtigkurs i fjellførstehjelp, utprøving av skredsekker og oppgradering av programvaren på skredsøkeren, forteller Dassler.

Han mener det er viktig å etablere gode turvaner tidlig.

- Ta barna med i læring og samtale rundt trygg ferdsel og skred. De synes kunnskap er spennende, og man skal heller ikke se bort fra at de minste kan ha en god påvirkning på de voksne når turen skal planlegges, legger han til.