Ahmed har søkt på jobb i Tromsø i åtte år uten å få napp: – Gi meg mulighet til å vise hva jeg kan

Awadallah Ahmed (39) har søkt på jobber i åtte år. Nå lurer han på om det ikke er noen i Tromsø som har behov for en fast arbeider.

Takknemlig: Ahmed ønsker å presisere at han er svært takknemlig for tryggheten han får i Norge, og for at Tromsøs befolkning har tatt han og familien så godt imot. Han er også takknemlig for alle arbeidsgiverne han har hatt i Tromsø som han vil karakterisere som modige og dyktige.  Foto: Eline Grønvolll

nyheter

Ahmed flyktet til Norge fra Sudan med familien sin i 2011. Siden den gang har han kontinuerlig søkt på jobber, men har møtt avslag på avslag. I september begynte han å arbeide i kafeen på Mortensnes omsorgssenter, men ble oppsagt på grunn av nedkutting av bemanning.

– Å jobbe er livet. Jeg ønsker ikke å være passiv, men å bidra til samfunnet og gi tilbake til dette landet som har gitt meg muligheten til et nytt liv. Å være i arbeid er nøkkelen til integrering, sier Ahmed.


Åpnet kafé på sykehjem: – Tror dette kan bli en fin møteplass for de eldre

Kjøkkenet ved Mortensnes sykehjem har stått tomt de siste ti årene. Tirsdag ble det igjen tatt i bruk da Håpet kafé åpnet på sykehjemmet.

 

Mistet et bein, men ikke motet

Da Ahmed var 13 år var han i en bilulykke som resulterte i at han måtte amputere det ene beinet. Det var en tung beskjed å gå for en ung gutt, men Ahmed brukte ikke lang tid på å omstille seg.

– Jeg har et prinsipp i livet og det er at man aldri må gi opp. Jeg kan gjøre alt det de med to bein kan gjøre. Jeg kjører bil, spiller fotball, bordtennis, svømmer og sykler. Jeg er en sterk mann med masse energi, humør og pågangsmot. Alt jeg ønsker er en mulighet for å vise hva jeg kan, sier Ahmed.


Tilbydde seg å jobbe gratis

Videre forteller han at han forstår at mange tenker at funksjonshemmede ikke kan arbeide som andre, men at denne oppfatningen er helt feil.

– Jeg har tilbudt meg å jobbe gratis to dager på arbeidsplasser for å vise hva jeg kan. Jeg mangler et bein, men jeg er et vanlig menneske med et vanlig liv, sier Ahmed og fortsetter:

– Regjeringen snakker om å tilrettelegge for funksjonshemmede slik at de kan arbeide, men det er bare ord. Det er billigere å ha folk i arbeid enn å tvinge dem til å sitte hjemme og motta stønad. For meg betyr det å jobbe å kunne få leve et verdifullt liv.

Takknemlig

Ahmed har utdanning innenfor informatikk, regnskap og data, og snakker tysk, engelsk, norsk og arabisk. Han sier han er åpen for alt mulig av jobber.

– Jeg jobber ved Rema 1000 i Tromsdalen hver lørdag. Det er jeg utrolig takknemlig for, men det er selvsagt ikke nok inntekt for å brødfø fire barn, og å betale for barnehage, husleie og bil.

– Gledesspreder

Cecilie Barth-Heyerdahl jobber som trivselskoordinator ved Mortensnes omsorgssenter, og har samarbeid nært med Ahmed da han jobbet i kafeen i høst.

Da hun fant ut at han ennå ikke hadde fått seg jobb, valgte hun å dele et innlegg på Facebook (se hele innlegget under!) med tittelen «Har du en ledig jobb for Ahmed», som har blitt delt over 240 ganger på litt over et døgn for å hjelpe til.

– For det første er Ahmed en fantastisk fyr og en skikkelig gledesspreder. Det var veldig trist at han ikke har jobb lenger i kafeen hos oss, og da må man jo bare benytte de kanalene og nettverket man har for å hjelpe til. Jeg ønsker ham alt godt, og er det noen som virkelig vil ha jobb for å jobbe så er det han. Rett og slett en drømmearbeidstaker, sier Barth-Heyerdahl.