Høyre-ja til gruvedrift

Troms og Finnmark Høyre stemte ja til gruvedrift. Et grønt skifte trenger mineraler, mener partiet.

SOM ET EKTESKAP: Ordførerkandidat for Høyre Tromsø Hans Petter Kvaal (59) og leder i Troms og Finnmark Høyre Geir-Inge Sivertsen (52) ser ingen problemer i samarbeidet mellom Troms og Finnmark Høyre. Kvaal sammenligner det med et litt komplisert ekteskap.FOTO. JOHANNES MELØE YTREBERG 

STEMTE: Troms og Finnmark Høyre stemmer om en av flere punkter under det første ordinære fylkesårsmøte. Ordførerkandidat Hans Petter Kvaal (59) i midten. 

nyheter

– Dette var en uttalelse som ble vedtatt. Partiet ønsker et større fokus på mineralnæringa. Vi trenger kobberet og de andre mineralene til for eksempel elbiler, sa Geir-Inge Sivertsen (52), leder i Troms og Finnmark Høyre.

Sola skinte gjennom de store vinduene vendt mot havet da politikerne fra Troms og Finnmark satt inne i salen på Scandic Ishavshotel for å gå gjennom partiprogrammet for 2019–2023.


Hundrevis demonstrerte mot utslipp i Repparfjorden

Flere hundre mennesker trosset vær og vind lørdag for å demonstrere mot at regjeringen åpner for dumping av gruveavfall i Repparfjorden.

 

– Vi må høre på lokalsamfunnet – de ønsker disse gruvene. Troms og Finnmark kan ikke være et naturreservat, mente Marianne Haukland (30), stortingsrepresentant fra Finnmark.

STEMTE: Troms og Finnmark Høyre stemmer om en av flere punkter under det første ordinære fylkesårsmøte. Ordførerkandidat Hans Petter Kvaal (59) i midten.  Foto: Johannes Ytreberg Meløe

 

Sivertsen tenkte ikke så mye over de flere hundre menneskene som gikk i demonstrasjonen dagen før mot gruvedrift i Repparfjord

– Selvfølgelig vil det alltid være folk som er uenige, men her hos oss var det et overveldende flertall. Dette er vern gjennom bruk, sa Sivertsen.


Regjeringen blir møtt av gruvedemonstranter

Natur og Ungdom varsler demonstrasjoner etter at regjeringen har godkjent dumping av gruveavfall i Repparfjord i Finnmark.

 

Resolusjonskomiteens forslag ble til slutt vedtatt med et hammerslag, ett av flere forslag i programmet.

Utsatte Troms Kraft-sak

Rundt en halvtime på overtid pløyde Troms og Finnmark Høyre-leder Geir Inge Sivertsen seg gjennom forslag for forslag. Hammeren slo gjentatte ganger i bordet.

– Vedtatt, ropte ordstyrer Sivertsen i sak etter sak.

Den siste saken på agendaen ble dog ikke behandlet – den var om fordelingen av Troms Kraft etter fylkessammenslåingen. Representanter fra Finnmark Høyre mente det ble en for vanskelig sak å diskutere.


NHO: – En seier for jobbskaping i nord

NHO kaller regjeringens driftskonsesjon til kobberutvinning i Kvalsund en seier for jobbskapingen i Nord-Norge og mener driften gir store muligheter for Norge.

 

Tidligere byrådsleder Øyvind Hilmarsen (46) var ikke helt fornøyd. Han mente dette gikk utover Troms Høyres muligheter for å få diskutert saken. Noe som førte til murring i den delen av salen der representantene fra Finnmark Høyre satt.

Som et ekteskap

Sivertsen mente at det ikke hadde noe å si at Troms Kraft saken ble satt til slutten av dagen.

– Det har ikke noe å si at saken kom på slutten av dagen. Nå oversendes saken til fylkesstyret, så tar vi det derfra. Samarbeidet med Finnmark går fint.

Ordførerkandidat i Tromsø Hans Petter Kvaal (59) sa seg enig med Sivertsen.

– Det er ikke problematisk å samarbeide. Vi i Troms ønsker at verdiene våre skal bli igjen og vi vil påvirke våre fylkestingsrepresentanter. Dette er som et ekteskap hvor testamentet er gjort opp fra før av på den ene sida, sa ordførerkandidat Kvaal.

Troms og Finnmark Høyre klarte derimot å bli enige om en hel del andre punkter i programmet for 2019–2023. Det ble blant annet vedtatt å ikke ha særskatt på sjømatnæringa for å få økt vekst. De tok opp en rekke punkter om Arktisk reiseliv med tanke på forbindelser mellom forskjellige typer kollektivtransport. I ruspolitikken ønsker de å skrote forbudslinjen og å avkriminalisere besittelse av narkotiske midler for å fokusere på behandling.