Fikk stordonasjon – nå har ambulansearbeiderne nådd målet for innsamlingen

Med dagens sjenerøse donasjon fra de nordligste sparebankene, har ambulansearbeiderne nådd målet om en million kroner til innkjøp av brystkompresjonsmaskiner. Nå vurderer de å fortsette aksjonen videre for å kjøpe inn enda flere.

I ambulansen: Her ligger «pasienten» med en hjertekompresjonsmaskin i full gang. Den vil gjøre stort for sikkerheten til personellet i bilambulansen, mener overlege ved anestesi, Torvind Næsheim (til venstre), initiativtaker og ambulansearbeider Tom Willy Thomassen, og overlege Mads Gilbert. FOTO: RONALD JOHANSEN / ITROMSØ 

nyheter

Det var i forrige uke ansatte ved ambulansetjenesten ved UNN tok privat initiativ til å samle inn penger til brystkompresjonsmaskiner til ambulansene deres. I dag gir ambulansearbeiderne hjerte- og lungeredning på stedet, fram til ambulansehelikopteret kommer fram eller personen våkner av seg selv. Med en hjertekompresjonsmaskin vil de kunne gi hjerte- og lungeredning kontinuerlig på vei inn til sykehuset – samtidig som sikkerheten til personellet ivaretas.


UNN har ikke råd, ambulansearbeidere starter innsamlingsaksjon for livsviktig utstyr

UNN Tromsø har hatt lånte brystkompresjonsmaskiner i ambulansene, som nå er levert tilbake. UNN har ikke midler til å kjøpe egne, så ambulansearbeidere har på privat initiativ startet innsamlingsaksjon.

 

Gir 400.000 kroner

Onsdag annonserte de tre nordligste sparebankene i Norge, Sparebanken Nord-Norge, Sparebanken Narvik og Sparebank 68°, at de sammen gir 400.000 kroner til aksjonen for å sørge for at det blir kjøpt inn utstyr til ambulansestasjonene i Tromsø, Narvik og Harstad.

– At dette er utstyr som kan redde liv gjør det enkelt å bidra. Men minst like viktig er det engasjementet som de lokale akuttmedisinske fagfolkene har vist. Dette er dugnad til en god sak, og det er derfor en glede å kunne bidra, sier Lars Nymo Trulsen, som er banksjef i Sparebanken Nord-Norge i Tromsø.


UNN-ansattes innsamlingsaksjon har fått inn over 200.000 kroner

Initiativtakerne er overveldet over responsen.

 

– Rørende

Ambulansearbeider Tom Willy Thomassen står bak initiativet som startet hele aksjonen. Han er relativt overveldet av at de har nådd målet om en million kroner på en uke, og det betyr også at det vil bli kjøpt inn flere enn de tre maskinene de opprinnelig hadde mål om å kjøpe.

– Jeg hadde ikke i min villeste fantasi trodd at vi skulle nå målet på så kort tid. Det har vært helt fantastisk giverglede og aksjonen har åpenbart truffet en nerve både hos folk og bedrifter. Med den summen vi har fått inn til nå blir det minst syv maskiner, og da minst en i hver av våre syv ambulanseseksjoner, sier Thomassen og fortsetter:

– Vi skal ha et møte i ettermiddag hvor vi ser på detaljene og veien videre. Om vi for eksempel velger å fortsette aksjonen og får inn fire millioner kroner, vil vi kunne ha en på hver av våre ambulansestasjoner.


Frank er redd han selv får bruk for maskinen – har gitt de første 50.000 kronene

Med hjerteproblemer i familien synes Frank Gjerdrum det er greit å kunne få den hjelpa han selv kanskje trenger en dag.

 

Over 1.500 givere og spredning

I løpet av en uke er det samlet inn rundt 578.000 kroner fordelt på 1.568 givere via Spleis-aksjonen, i forkant av donasjonen til sparebankene. Den største donasjonen før dagens var på 170.000 kroner fra Perpetuum som er øremerket en maskin til ambulansestasjonen i Nordkjosbotn. I tillegg har Karls Fisk & Skalldyr, og en annen så langt ikke navngitt bedrift, gitt 75.000 kroner hver. I løpet av helgen har det også dukket opp en rekke innsamlingsaksjoner rundt i fylket som går parallelt. Disse aksjonene skal etter hvert samkjøres med hovedaksjonen.

– Når det nå samles inn penger lokalt i forskjellige steder, sikrer det at de som har samlet inn pengene får en maskin øremerket sitt sted. Disse pengene overføres videre til hovedaksjonen, slik at vi kan organisere innkjøpet slik at vi alle får samme maskiner og samme avtaler. Det er klart at folk mye heller vil gi penger når de vet de får tilgang til en maskin i deres nærmiljø. Så håper vi å få UNN med på laget når det gjelder service av maskinene, og så fikser vi selv med opplæring internt når alle detaljene er på plass, sier Thomassen.