Nå må du forberede deg på en skikkelig fuktig helg

Et kraftig lavtrykk fører til at gradestokken hopper fra fem minusgrader til syv plussgrader på ett døgn. Da blir det vått, understreker meteorologen.

VÅTT: Det hopper fra minusgrader til regn og plussgrader på kort tid. Det betyr våt is. FOTO: Ronald Johansen 

nyheter

Fredag ettermiddag blir Tromsø «velsignet» med et kraftig lavtrykk. Dette lavtrykket har, ifølge Pernille Borander, vakthavende meteorolog ved Vervarslinga for Nord-Norge, med seg en veldig varm luftmasse.

– Da blir det mye nedbør, noe som betyr at helgen blir veldig våt. Prognosene viser nå at vi fra fredag ettermiddag og inn mot helgen kan vente opp mot 70 millimeter med nedbør på 24 timer i Troms og 25 millimeter i Tromsø.

Snøskredfare, jordskredfare og flomfare

Dette fører til at det sendes ut et farevarsel for nedbørsmengder i Tromsø.

– Dette vil ha konsekvenser, blant annet for skredfaren i området.

I tillegg til at skredfaren i morgen vil øke kraftig fra nivå to til fire fredag, øker også jordskredfaren og flomfaren. På varsom.no er det sendt ut et varsel om flomfare og sørpeskredfare, nivå to, gult nivå for Nordland og Troms.

Betydelig temperaturøkning

Det blir ikke bare fryktelig vått, men også forholdsvis varmt, i alle fall sammenlignet med nå.

– Denne luftmassen som kommer inn med lavtrykket er såpass varm at vi venter plussgrader på 1.500 meters høyde. For Tromsø sin del, hvor gradestokken nå ligger på fem minus, kan vi forvente at det i løpet av fredagen vil stige til nærmere syv plussgrader. Det blir en betydelig temperaturøkning, sier Borander.

– Hva skyldes en slik temperaturøkning?

– Det er litt spesielt. Når man først får inn et slikt lavtrykk over havet, har det med seg mye luftmasser som vil ha innvirkning både på temperatur og vind.

Med andre ord blir det både slapsete og vått.

– Med alle den isen som har lagt seg på bakken vil vannet i strakte kunne demme seg opp rundt om i byen. Når man har is på bakken renner ikke nedbøren like lengt unna.

Følg med på veiene

Dette kan føre til vanskelige kjøreforhold.

– I og med at dette blir å vare har vi sendt ut varsel på det. Regn på kald bakke er ofte greit å følge ekstra med på, spesielt om man har tenkt seg på veiene, sier meteorologen.

Etter at gradestokken har klatret opp blir det derimot ikke de store temperatursvingningene fremover.

– Plussgradene og nedbøren vil fortsette gjennom hele helgen.