Har sendt ut fem ulike farevarsler for Troms i helga: – Det blir helt skøytebane på veiene

Med kulingvarsel, ekstrem snøskredfare, fare for flom og store mengder regn er det bare å stålsette seg for en helg med mye vær i Tromsø.

Kraftig regn og vind i Nord-Norge skaper utfordringer for trafikken i både i Nordland, Troms og Finnmark. Her fra Tromsø i januar.   Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

nyheter

– Nå har vi lenge hatt kaldt vær, men så kommer det sørvest vind. Det betyr mildvær, og mildvær fra vest betyr gjerne regn. Og da har du problematikken så det suser etter, sier meteorologikonsulent Trond Robertsen til iTromsø.

For fredag og helga er det sendt ut hele fem farevarsler for Troms, der fire av dem gjelder Tromsø.

– Fem farevarsler er uvanlig, og særlig er det uvanlig at vi sender ut varsel for flom og jordskredfare på denne tiden av året. Jordskredfare gjelder ikke Tromsø, men det er stor fare for jordskred litt lenger sør i fylket og ut mot kysten, sier Robertsen.

De fem farevarslene gjelder snøskredfare, vanskelige kjøreforhold, jordskredfare, mye regn og flomfare.


Nå må du forberede deg på en skikkelig fuktig helg

Et kraftig lavtrykk fører til at gradestokken hopper fra fem minusgrader til syv plussgrader på ett døgn. Da blir det vått, understreker meteorologen.


– Ingen grunn til å legge vekk paraplyen

Været kommer inn fra havet mot Tromsø etter klokken 12 fredag, og vil vedvare gjennom hele helga.

– Det blir liten og stiv kuling, og det er særlig på yttersida av Kvaløya at man vil merke det mest. I tillegg kommer det store mengder nedbør, men fordi det har blitt plussgrader så kommer det som regn. I Tromsø er det ventet rundt åtte millimeter fredag. Det er bra mye til å være Tromsø, og det fortsetter natt til lørdag, på lørdag, natt til søndag og utover søndagen, sier Robertsen.

  Foto: Tegning: Odd Klaudiussen

 

Det er ventet at nedbøren fortsetter utover neste uke, men meteorologikonsulenten sier at det er uvisst om det etter hvert kommer som snø.

– Selv om nedbøren stopper opp i perioder så er det ingen grunn til å legge bort paraplyen.


Snøskredfaren øker kraftig i Tromsø

Fredag går faren fra moderat til stor.

 

– Det blir kjempeglatte veier

Robertsen påpeker at for Tromsø så er det spesielt vanskelige kjøreforhold som folk kommer til å merke best.

– Det blir kjempeglatte veier. Det er is i bakken, også kommer det mye regn. Med vann på is så blir det vanskelige kjøreforhold, og mange steder vil det nok bli helt skøytebane på veiene. I tillegg vil det være vanskelig å få strødd med salt og sand, da de store nedbørsmengdene kommer til å vaske det bort fra veiene. Så oppfordringen er: Kjør forsiktig og ha med deg sydvesten, sier Robertsen.

I tillegg er snøskredfaren økt til rødt nivå, som betyr ekstrem fare.

– Vi oppfordrer folk til å sjekke varsom.no. Skredfaren har økt på grunn av væromslaget, da får vi våt snø og stor skavler som kan løsne. Det ser ut til at vi kan få plussgrader helt opp på Tromsdalstinden, sier Robertsen.