– Stor sannsynlighet for at vi kjøper tilbake tomta

Tromsø kommune har førsterett på Ikeas tomt på Langnes nå når de ikke skal etablere varehus der.

FORMANNSKAPET: Etter nyheten om at Ikea ikke vil bygge varehus i Tromsø diskuterte formannskapet tirsdag at de ønsker å kjøpe av tomta tilbake.  Foto: Frank Lande

nyheter

Ikea varslet tirsdag at de nå vil selge tomtene de har kjøpt, inkludert den i Tromsø, etter at det er klart at de skrinlegger planene om varehus i Tromsø.


IKEA skrinlegger utbygging av fire nye varehus i Norge

IKEA stanser all videre bygging av varehus i Norge. Dermed blir tomtene i Vestby, Danebu, Ålesund og Tromsø solgt.

 

Trenger næringsareal

I desember 2014 signerte daværende byrådsleder Øyvind Hilmarsen og Ikea-sjef Carol Bates salgsavtalen for tomta. Salgssummen var 52,7 millioner kroner.

Tromsø kommune har en tilbakekjøpsavtale, og ordfører Kristin Røymo mener at det er stor sannsynlighet for at kommunen vil benytte seg av den.

– Tromsø vokser kraftig, og har stort behov for næringsareal. Den tomta er veldig godt egnet til næring, og ikke bare næring som er begrenset til varehus og handel, sier hun.

– Jeg tror at denne ville komme godt med som tomt i kommunens portefølje. Den kan fungere for større aktører som trenger mye plass, eller flere aktører som har behov for mindre områder.


Kommunen vil kjøpe tilbake milliontomta hvis Ikea-planene faller

Om møbelgigantens planer om varehus på Langnes faller i fisk, står Tromsø kommune klar.

 

– Har dere konkrete interessenter til tomta?

– Ikke noe som jeg kan si noe om akkurat nå. Men tilbakemeldinga til oss som politikere fra næringslivet, er at man trenger mer areal som er tilrettelagt for næring, sier hun.

Ifølge tilbakekjøpsklausulen skal kommunen kunne kjøpe tilbake tomta for de snaut 53 millionene de mottok for fire år siden – pluss 5 millioner kroner som var avtalt for å dekke Ikeas kostnader for planlegging og regulering av tomta.

Flere ønsker tilbakekjøp

Partikollega Jarle Heitmann støtter ordføreren.

– Dette er ei tomt jeg mener vi bør bruke vår forkjøpsrett på. Vi har bygd opp et disposisjonsfond til nettopp slike ting, og dette er en investering som vil være fornuftig for kommunen, sa Heitmann i tirsdagens formannskapsmøte.

Erlend Svardal Bøe (H) mener også at kommunen bør kjøpe tilbake tomta fra Ikea.

– Tomta er stor og kan benyttes til flere forskjellige formål, enten det er næring, idrett eller offentlige formål. Det er et stort behov for næringsarealer i Tromsø og jeg har vært på besøk hos flere aktører de siste årene som etterlyser bedre tilrettelegging fra kommunen angående næringsareal, sa Bøe.

– Trist for tromsøværingene

Røymo hadde også håpet på at Ikea skulle velge å gå for varehus helt til siste stund, men er ikke overrasket.

– Jeg hadde håpet at de skulle ombestemme seg, særlig i Tromsø, siden dette er verdens navle i nord, og et spennende område. Byen vokser, og interessen for Tromsø og Arktis er så sterk akkurat nå, sier hun.


Næringsforeningen er skuffet over Ikea-skrinlegging:

– Ikea-etablering ville ha styrket handelsstrømmen til byen

Administrerende direktør i Næringsforeningen i Tromsø-regionen, Trude Nilsen, synes det er synd at Ikea nå skrinlegger varehus i Tromsø.


Hun mener at enhver handelsetablering i Tromsø er positiv for byen.

– For mange av de tromsøværingene som har ventet i lengsel på varehus, er dette en trist beskjed. Samtidig er det forståelig. Vi ser at det er kjempestore endringer i handelsvanene til folk.