BAMA trekker tilbake produkt etter mistanke om salmonellasmitte

BAMA trekker tilbake produktet «Eksotisk Miks» fra markedet etter mistanke om salmonellasmitte. Det er snakk om 3500 poser som er distribuert til 440 butikker.

BAMA har valgt å trekke tilbake produktet på eget initiativ, etter føre var-prinsippet. BAMA oppfordrer kunder som har kjøpt «Eksotisk miks», 400g, med Lot.nr. 8291 om å kaste det eller levere det tilbake til butikken.  Foto: Mattilsynet

nyheter

Det opplyser kommuniksjonsdirektør Pia Gulbrandsen i Bama gruppen til VG.

– Vi vet at flere av personene som har blitt syke under det pågående utbruddet av salmonella, har spist denne tørkede fruktblandingen. Det er sendt produktprøver til analyse, men svarene er foreløpig ikke klare, sier Karina Kaupang, direktør i avdeling mat i Mattilsynet.

– Vi ble informert av Mattilsynet ved lunsjtider onsdag. Det er vår beslutning om å trekke tilbake produktet etter føre var-prinsippet,n sier Gulbrandsen.

Det aktuelle partiet har vært i salg siden 15. november i NorgesGruppens kjeder over hele landet; Spar, Meny, Jacobs, Joker, Kiwi, og Meny. Samt i Bunnpris, opplyser Bama gruppen i en pressemelding.

BAMA har valgt å trekke tilbake produktet på eget initiativ. De oppfordrer kunder som har kjøpt «Eksotisk Miks», 400 gram, med Lot.nr. 8291 om å kaste det eller levere det tilbake til butikken.

Resultater fra analyser av produktet er ventet klare i begynnelsen av neste uke.

– Vi har altså ikke fått bekreftet at «eksotisk miks» er smittekilden, men denne situasjonen tar vi på største alvor, og har trukket produktet fra butikkene, sier Gulbrandsen til VG.

Tidligere tirsdag meldte NTB at 27 personer i alderen 2 til 91 år fra ti fylker i Norge er trolig smittet av bakterien Salmonella agbeni.

Tirsdag var det registrert samme type salmonellasmitte hos 21 personer, med mistanke om at ytterlige seks personer er smittet, opplyser Mattilsynet. Personene er i alderen fra to til 91 år.

Det er 11 menn og 16 kvinner, fra Oslo, Akershus, Buskerud, Østfold, Vestfold, Vest-Agder, Rogaland, Møre og Romsdal, Trøndelag og Nordland.

Ettersom alle pasientene i utbruddet har en salmonella-variant med nøyaktig samme DNA-profil, mener Mattilsynet det er en felles smittekilde. Mest sannsynlig er det en matvare, som er distribuert i hele landet.

Mattilsynets lokale avdelinger intervjuer nå pasientene om hva og hvor de har spist og drukket, samt hva de har vært i kontakt med, før de ble syke. Om en felles smittekilde fra mat, dyr eller miljø peker seg ut, har tilsynet ansvaret for å lede sporingsarbeidet langs matkjeden.