«Ways Of Seeing» til Tromsø: Solgte ut mye omtalt forestilling på ti minutter

«Ways Of Seeing» settes opp under Vårscenefest i Tromsø i mai. Den mye omtalte forestillingen ble utsolgt på ti minutter, og nå jobbes det med å få til en ekstraforestilling.

WAYS OF SEEING: Fra forestillingen da den ble satt opp på Black Box. Foto: Leif Gabrielsen 

nyheter

Forestillinga «Ways of Seeing» er et politisk, kritisk kunstverk, som ble satt opp på Black Box Teater i november. I forestillingen har scenekunstnerne kartlagt nettverkene de mener har interesse av å gjøre Norge til et mer rasistisk samfunn.

Blant annet vises et bilde av huset til den permitterte justisministeren Tor Mikkel Wara og hans samboer Laila Bertheussen.


Norges mest omtalte teaterforestilling kommer til Tromsø

Black Box Teaters «Ways Of Seeing» skal settes opp under Vårscenefest.


100 billetter ble lagt ut klokken 10 torsdag, og var utsolgt ti minutter senere.

– De gikk i en røyk gitt. Det er kjempegøy, sier leder i programrådet i festivalen, Ida Løken Valkeapää.

Ekstraforestilling

Det jobbes med å få til en ekstraforestilling, bekrefter Bernt Bjørn, leder for RadArt.

– Det er et stort poeng å få folk til å se denne forestillingen, som det snakkes så mye om uten at folk egentlig har sett den, sier Valkeapää.

– Jeg håper vi skal få til en ekstraforestilling. Det er viktig at folk får sett denne forestillingen, legger hun til.

De har jobbet med å få forestillingen til Tromsø siden november.

Trusler og siktelser

Siden desember har det vært fem trusselepisoder utenfor parets hus, og det hele kulminerte da Bertheussen forrige torsdag ble pågrepet og siktet for en bilbrann utenfor boligen.

I «Ways Of Seeing» begir de seg inn i gråsonen mellom hva som kan være rett og galt, hva som er legitimt og illegitimt, og hva som er lovlig og ulovlig; både for staten og for individet, heter det i pressemeldingen fra Vårscenefest.


Politiet henlegger saken om filmingen av Waras hus

Politiet dropper også etterforskningen av selve filmingen av huset til justisminister Tor Mikkel Wara (Frp). Men Black Box Teaterets advokat er likevel rasende.


Forestillingen har til nå vært spilt over åtte forestillinger i november i fjor, samt én forestilling i januar i år, skriver Dagbladet.

Dagen før Bertheussen ble siktet, siktet Oslo-politiet teatersjef Anne-Cecilie Sibue og de tre kunstnerne bak forestillingen for å ha krenket privatlivets fred. Bare dager senere ble siktelsen henlagt, fordi politiet ikke kunne bevise straffbare forhold.

Skal ta opp tillit

Temaet for Vårscenefest 2019 er tillit, skriver festivalen i pressemeldingen.


Debatt:

Hold en armlengdes avstand, Erna!

Guri Johnson, Kristian Figenschow og Ketil Høegh ved Hålogaland Teater reagerer på statsministerens håndtering av Black Box-saken.


– Tematisk er forestillingen «Ways of seeing» i kjernepunktet av det vi ønsker at vår festival skal handle om. Regissør Pia Maria Roll er en dyktig scenekunstner som tar pulsen på et norsk mangfold. Roll påpeker og setter spørsmålstegn ved strukturelle sammenhenger i samfunnet som det absolutt er verdt å diskutere, heter det i pressemeldingen.

– Vi har jobbet med å få den hit siden november, fordi den tar opp den tematikken som vi ønsker at festivalen skal diskutere, sier Valkeapää.

– Sånn som saken har utviklet seg, gjør det enda viktigere å vise den. Vi er stolte av å være første sted der den vises etter de dramatiske vendingene saken har tatt. Vi håper at det fører til at folk ser andre forestillinger under festivalen, og diskuterer tematikken i et predere perspektiv, legger hun til.

Etter forestillingen blir det en paneldebatt, ledet av Anki Gerhardsen.