Røde, hvit og rosé

Her er ukas vintips.

iTromsøs vinanmelder John Strandmo i sitt naturlige habitat.  Foto: Privat

nyheter

Stor modenhet

Stor modenhet 

Nr. 106402

Vina delle Rosa Montepulcoano d'Abruzzo (rød)

Italia/Abruzzo/2016/14 prosent

Kr. 199,90 (bestilling)

Terningkast fem

14 år gammel begynte Umberto Scelza (26) som servitør – etter å ha hjulpet besteforeldrene på vinmarkene siden han var en neve stor. I fjor produserte han 10.000 flasker med etikett hvor en rose er sentral. Det for å symbolisere sunnheten til sine viner. Har vært via store eikefat. Denne endruevinen har et ungt utseende – dyp rødlilla. Alkohol, stor modenhet, urter messe bær og gode kryddertoner. Smaken er bløt med alt det duften byr på. Også frukt og deilige tanniner. Mineralsk i en lang ettersmak. Nytes til en god biff, men også pizza og pasta. Kan lagres. Sterk femmer!


Oser kirsebær

Oser kirsebær 

Nr. 105721

Casa de la Seda DOP (rød)

Spania/Utiel-Requena/2016/14,5 prosent

Kr. 279,90 (bestilling)

Terningkast seks

Laget på Bodal-druer. Ingen fatkontakt. Dyp rød. Her oser det kirsebær og alkohol. Deretter blomster, gode krydder og svart lakris. Smaken er bløt med tanniner som tørrer. Stor fylde og mer krydder. Enorm lengde med en deilig kjernekarakter. Til oster og et godt stykke kjøtt. Vil tåle en del lagring.


Delikat duft

Delikat duft 

Nr. 80786

Yealands Estate Land Made Rosé (rosé)

New Zealand/Marlborough/2017/13 prosent

Kr. 129,90 (basis)

Terningkast fem

Så var årets første rosévin i spalten. Ny årgang laget på Pinot Gris og ørlite Merlot. Lys rosa. Delikat duft fra frukt, bær, blomster og urter. Frukten fortsetter i smaken. Frisk med god fylde. Saftig stil med urter og gode syrer. Fin lengde. Alene eller til sjømat og lyst kjøtt. Meget god pris!!


Steinfrukt

Steinfrukt 

Nr. 106200

Banfi Chianti Classico DOCG (rød)

Italia/Toscana/2016/13 prosent

Kr. 189,90 (bestilling)

Terningkast fem

85 prosent Sangiovese samt Cabernet Sauvignon, Syrah og Merlot. Har fått en rask periode på fat. Klar rødlilla. Masse, deilige bærtoner – blant annet kirsebær. Også eik, noe frukt, nøtter og steinfrukt. Smaken er bløt med god sødme og noe treverk. Frisk med en lett bitterhet. Behagelig finish. Til noe med tomat.


Stikkelsbær

Stikkelsbær 

Nr. 105672

Caroca Loureiro (hvit)

Portugal/Vinho Verde/2017/12 prosent

Kr. 123,00 (basis)

Terningkast fire

En prisgunstig Loureiro-vin som er gulgrønn. Åpner med stikkelsbær, blomster, eple, tropiske frukter, urter, sitrus og drops. Smaken gir meg mer – moden frukt, god friskhet og fylde. Noe tørrhet i en grei ettersmak. God aperitiff eller til sjømat og hvitt kjøtt. Solid firer!