I april i fjor fikk vi 28 centimeter snø. Hittil i april har det snødd 43

I dag tidlig kunne meteorolog Charalampos Sarchosidis lese av 11 nye centimeter med snø på måleplata på Vervarslinga.

MÅLTE: Meteorolog Charalampos Sarchosidis kunne lese av 11 nye centimeter på måleplata tirsdag. 

nyheter

Utenfor Meteorologisk institutt på toppen av Tromsøya leses det hver dag av snødybde på en målestav, og snø på måleplata som kostes av hver dag.

– På snøplata får vi oversikt over hvor mye snø som kommer hver dag. Det sier mer om hvor mye snø som har kommet, sier forsker og statsmeteorolog Eirik Samuelsen.


Snøkaoset skapte full stans på flyplassen: – Dette er helt ekstraordinært

Før klokken 09.30 var det ikke et eneste fly som hadde forlatt eller ankommet Tromsø lufthavn Langnes.

 

158 centimeter

Tirsdag morgen ble det lest av 158 centimeter på målestaven, det samme som dagen før. I løpet av mandagen sørget imidlertid sola for at snøen hadde trukket seg litt sammen.

Det har kommet 11 nye centimeter snø siden i går.

Rekorden på måleplata stammer fra januar 1997, da det kom 40 centimeter snø i løpet av ett døgn. 18. mars 2009 var det 33 centimeter snø, mens gårsdagen deler tredjeplassen på 32 centimeter med 5. desember 2017.


 

Nærmer seg pallplass

Så langt i år er det målt 582 centimeter snø på måleplata, siden det første snøfallet 7. oktober i fjor. Det er mer enn i løpet av hele sesongen 2017–2018.

– Vi må ganske langt tilbake for å finne lignende tall. I sesongen 2006–2007 kom det 583 centimeter, så i år er vi bare én centimeter unna å slå den, sier Samuelsen.


Bydrift: – Veiene snør igjen før vi rekker å bli ferdig med rodene

Bydrift jobber på spreng for å ta unna de store snømengdene, men får likevel mange klager fra misfornøyde tromsøfolk.

 

Før det er det snøvinteren 1999-2000, med 798 centimeter. Og selvsagt den mye omtalte vinteren 1996–1997. Da kom det hele 892 centimeter snø på plata.

– I år har vi jo ennå april igjen, men prognosene nå tyder på at det blir litt mindre snø. Prognosen viser imidlertid at det blir kaldere fra 6.–7. april, så det kan jo bli mer. Det er litt tidlig å si, sier Samuelsen.

Mer i april i år enn i fjor

I løpet av hele april 2018 kom det 28 centimeter snø. Nå er vi to dager inn i årets april, og det har allerede kommet 43 centimeter.

– Det er jo litt spesielt i år, sier Samuelsen.

– Hvis du ser på akkumulert snøfall tilbake i tid, er det mars som utpeker seg med mye snø. Det har med værsituasjonen å gjøre.


Så mye snø kom det i natt

Vi har ikke hatt så mye snø 1. april siden år 2000.

 

Kommer mildvær

Når den kalde lufta møter den relativt varme sjøen, kan det skape kraftige snøbyger. Disse kan bli til bygelinjer, som igjen kan utvikle seg til polare lavtrykk.

– Det er veldig typisk for vårt område. Det er ikke så mange andre plasser i verden som får så sterke kontraster mellom luft og sjø. Nord for Japan er et lignende område, forklarer Samuelsen.

Allerede tirsdag formiddag kan man se at nedbøren i Tromsø nå kommer som sludd og regn i stedet for snø.

– Da går det som bestilt. Det blir mildere nå et par dager, før det blir kjøligere torsdag. Fredag og kanskje lørdag blir det sannsynligvis fint vær, med en liten pause i den verste snøen.