Nå kan du sjekke om du får igjen på skatten – eller om det blir smell

Nå er skattemeldingen tilgjengelig, og du kan finne ut om du får penger igjen eller om du må betale restskatt.

  Foto: STIAN LYSBERG SOLUM/NTB SCANPIX

nyheter

E24: Sent onsdag kveld slapp Skatteetaten selvangivelsen elektronisk. Dermed kan du nå gå inn på Altinn og sjekke hvorvidt du fikk igjen på skatten, eller om det venter restskatt på deg.

Samtidig er det viktig å huske at skattemeldingen inneholder en foreløpig skatteberegning. Det endelige skatteoppgjøret er tidligst klart i juni, da de fleste får skatteoppgjøret sitt. De siste skatteoppgjørene er som vanlig ikke ferdig før i oktober.

Fristen for å endre og levere skattemeldingen for privatpersoner er 30. april. Som de siste årene trenger man ikke levere skattemeldingen dersom man ikke har noen endringer.

For dem som ikke har godtatt å motta skattemeldingen elektronisk, vil Skatteetaten torsdag starte utsendingen av papirversjon. 

For næringsdrivende er fristen for levering 31. mai. Her finnes ikke noe leveringsfritak og skattemeldingen må leveres elektronisk.


Tekniske problemer

Som tidligere år var det også i år problemer med å få sjekket skattemeldingen kort tid etter at meldingen ble lagt ut. Denne gang var det ID-porten som leveres av Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) som slet med pågangen.

– Det har som forventet vært stor pågang på ID-porten. Det har oppstått en feil, som vi jobber med å identifisere, skrev Sol Daler Stafsnes, seniorrådgiver i Difi, i en e-post til E24 sent onsdag kveld.

Skatteetaten bekreftet at den opplevde stor pågang, noe som skapte kø i innloggingen.

– Det er bare å vente litt og prøve igjen senere, sier kommunikasjonsrådgiver Helen Rist til VG.

Natt til torsdag var det fremdeles problemer med tjenesten.

– Det er stor pågang nå i morgentimene, og noen som opplever at de må vente litt før de kommer inn i skattemeldingen. Det er ingen teknisk feil, det er rett og slett trafikkvolum i innloggingsløsningen. Erfaringsmessig er det mange som sjekker i morgentimene, og høy trafikk kan gi ventetid, sier Strand til E24.

Per klokken sju torsdag morgen hadde rundt 635.000 åpnet skattemeldingen sin.


Så mye skylder folk fra Troms på skatten

4,9 millioner nordmenn får tilgang til skattemeldingen i dag.

 

Får skattemelding i «ny» drakt

Når skattemeldingen nå har blitt tilgjengelig for lønnstagere og pensjonister over hele landet, får 280.000 elektroniske brukere brevet i helt ny drakt, skriver NRK.

– Den går til deg som er elektronisk bruker, har en inntekt, ett bosted og ellers enkle skatteforhold. Det vil si at du for eksempel ikke har aksjer og verdipapirer eller driver næringsvirksomhet, forteller Marta Johanne Gjengedal, divisjonsdirektør i Skatteetaten til NRK.

– Den skattemeldingen de fleste får i dag er veldig lik de gamle skjemaene som var på papir. Nå endrer vi på hele opplegget så skattemeldingen blir mer tematisk, legger hun til.

Hun forklarer at postene man har sett i tidligere skattemeldinger nå blir erstattet av temaer som henger sammen. Hver enkelt person får også veiledning som skal gjøre prosessen lettere. Dette i form av spørsmål som for eksempel kan gå på om man leier ut bolig.

De personene som får tilgang til den nye skattemeldingen vil også få oppgitt et eget telefonnummer og chat slik at de kan få hjelp, forklarer Gjengedal.


800.000 nordmenn må belage seg på restskatt

Skattemeldingen er klar. 2,9 millioner nordmenn ligger an til å få penger tilbake, mens 800.000 sannsynligvis må betale restskatt.

 

Dette er nytt i årets skattemelding

Flere ting er endret i forkant av årets skattemelding. Nye regler fra 2017 viser at inntekt over 10.000 kroner ved utleie av bolig i mindre enn 30 dager vil være skattepliktig. Tjener du over det, vil du måtte skatte av 85 prosent av det overskytende beløpet. 

Samtidig er pendlerfradraget strammet inn. For inntektsåret 2017 fikk en pendler som hadde kokemulighet i pendlerleiligheten 205 kroner i kostfradrag per dag. denne retten blir nå borte. Hvis man pendlet 200 døgn i fjor vil man sammenlignet med året før gå glipp av et fradrag på 41.000 kroner.

– Ja, alle må bruke tid på skattemeldingen

Rolf Lothe, fagsjef i Skattebetalerforeningen poengterer at alle må kontrollere at informasjonen i skattemeldingen er riktig.

– Det vet man ikke før man har sjekket. Riktignok er det meste forhåndsutfylt fra arbeidsgiver, banker, forsikringsselskaper og så videre. Men om man ikke åpner og sjekker, så vet man ikke sikkert. Og det skjer jo feil, sier han.

Eksempelvis kan arbeidsgiver ha innberettet lønnen for sent, så den ikke kommer med. Det fører til unødvendig tilleggsskatt.

Videre opplyser Lothe om at man må tenke på om det er noe som ikke står i skattemeldingen, men som burde gjort det. 

– Det er mye forskjellig det kan være. For eksempel står som oftest ikke det som har med utlandet å gjøre med. Hvis du har lån i en utenlandsk bank som følge av huskjøp i utlandet, må du selv sørge for at det er oppført.