Støre og LO tapte kampen om Lofoten

Ap går ikke inn for varig vern av Lofoten, Vesterålen og Senja, men LO og Ap-leder Jonas Gahr Støre må oppgi konsekvensutredning. – Jeg er skuffet, sier LO-lederen.

FÅR IKKE FRED: I 2017 landet Jonas Gahr Støre det såkalte oljekompromisset. På årets landsmøte jobber Arbeiderparti-lederen hardt for å beholde det, men store deler av partiet sier nei.  Foto: Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

nyheter

Det er et kompromissforslag om Lofoten, Vesterålen og Senja hvor man går bort fra kompromisset fra landsmøtet i 2017, som åpner for konksekvensutredning av av det oljeinteressante feltet Nordland VI.

– LO er selvfølgelig skuffet over at Arbeiderpartiet nå går bort fra programformuleringene fra 2017 om konsekvensutredning. Men vi er godt fornøyd med resten av formuleringene, som viser at Ap har den mest fremoverlente, industrivennlige næringspolitikken, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.


Hofsøy skal sitte i oljeforhandlinger: – Jeg er ganske sikker på at vi får gjennomslag

På Aps landsmøte skal partiet vedta å si nei til oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe). I hvert fall hvis Marta Hofsøy får det som hun vil.

 

På en pressekonferanse lørdag bekrefter Støre at det er et bredt flertall i redaksjonskomiteen som går til landsmøtet med følgende vedtak.

– Det er ikke et stort nederlag for meg. Det er et godt vedtak, og det er mitt ansvar som partileder å se hva sier fylkeslederne mener, sier han.

Han sier at alternativet for ham hadde vært å stå på kompromisset fra 2017, men at han mener man heller må sette seg sammen og finne en løsning.

– Vi tar til etterretning at det er et flertall som ikke ønsker konsekvensutredning.


Aps landsmøte:

Støre vil ikke røpe om Troms og Finnmark-sammenslåinga reverseres om han blir statsminister i 2021

– Vi får se, sier Støre, som sier at han skal lytte til fylkestinget og ordførere i nord om en eventuell reversering av sammenslåinga.

 

– Var ikke noe alternativ

Saken er en stor seier for AUF, men de har måtte gå med på at det ikke blir noen varig vern-formuleringer. LO er taperen, men har trolig fått til formuleringer som gjør at LoVeSe ikke lukkes som oljeområde i fremtiden.

Ina Libak, leder i AUF, mener vedtaket er et resultat av lagarbeid. Det var aldri aktuelt for henne å gi seg.

– Det var ikke noe alternativ, sier Libak til VG.

– Vi har kjempet i 20 år for dette, og jeg har kjempet i 12 år, hele min tid i AUF. Det er så stort og historisk.

Libak mener vedtaket viser at Arbeiderpartiet setter natur og havnæringer foran olje og gass.


Sindre (16) aksjonerte mot oljeleting i LoVeSe: – Vi har alltid vært veldig imot

Rundt 40 mennesker møtte opp lørdag da Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja arrangerte vardebrenning ved Stortorget.

 

– Nå har vi et tydelig svar på hva vi mener. Jeg har ingen ord. Det er en så stor og viktig seier for min generasjon. Vi har vunnet en generasjonskamp.

AUF valgte å stå utenfor kompromisset i 2017. Men denne gangen kom AUF til landsmøtet med visshet om at 10 av femten fylkeslag har gjort gjort vedtak mot konsekvensutredning eller for varig vern mot oljevirksomhet i LoVeSe: Innlandet, Buskerud, Møre og Romsdal, Østfold, Troms, Nordland, Trøndelag (varig vern), Vestfold (varig vern), Oslo (varig vern) og Akershus (varig vern).


Støre står fast ved oljekompromiss fra 2017

Presset i Ap øker for å verne LoVeSe. Partileder Jonas Gahr Støre mener imidlertid fortsatt at kompromisset fra 2017 om delvis konsekvensutredning er godt.

 

Hard drakamp

Kilder sier til VG at drakampen i redaksjonskomiteen har vært lang og tidvis frustrerende, hvor de som kjemper LOs og industriens sak, har stått knallhardt på Støre-kompromisset fra 2017, som åpner for konsekvensutredning av det potensielt utvinnings-spennende området Nordland VI.

Men Støre har altså gitt opp kampen om koneskvensutredning.

– Det er ikke realistisk. Det kommer ikke til å skje i denne perioden, sier han.


Myrseth krever at Ap sier nei til konsekvensutredninger av LoVeSe:

– Denne gangen godtar vi ikke noe kompromiss

Nå mener Ap-toppene i Troms at tiden er inne for Arbeiderpartiet til å si nei til konsekvensutredning av Lofoten- Vesterålen- og Senja (LoVeSe) – en gang for alle.

 

Nordland arbeiderparti, som kommende nestleder Bjørn Skjæran er fylkesleder i, har vært opptatt av å hindre varig vern.

Forskjellen mellom varig vern og nei til konsekvensutredning kan virke liten. Men de som kjemper for oljekompromisset og stiller seg spesielt på bakbeina mot varig vern, mener en vernestatus også vil få innvirkning på flere andre næringer enn oljen.

– Vi skal ikke ha varig vern fordi vi skal utvikle havområdene våre, sier Støre.