Nå går vi grå dager i møte

Plussgrader og overskyet vær er hva vi har i vente i palmehelgen.

GRÅ DAGER: Vi kan vente oss overskyet og grått vær i dagene fremover. Det blir likevel ikke så kaldt. FOTO: Ronald Johansen 

nyheter

Dersom du drømmer om lange skiturer i solskinn og årets kanskje første utepils, vil du nok bli skuffet over værprognosene for helgen.

– Det blir hovedsakelig grått. Både i helgen og i neste uke. På grunn av skyer, vil den mest sannsynlige eneste muligheten for sol være at den skinner litt gjennom skydekket på lørdag, sier vakthavende meteolog Charalampos Sarchosidis ved Vervarslinga for Nord-Norge.

For dem som har tenkt seg på veiene fredag, vil det ikke være så dårlige forhold som man kanskje først har antatt.

– Det er vått, men det vil ikke fryse til på grunn av skydekket. Hadde det vært skyfritt ville gradestokken gått ned til under null. I tillegg ser det ut til at det er brøytet ganske bra.

Pålandsvind

Fredag ligger det et høytrykk over sør i Nordland og Nord-Trøndelag som påvirker været her i Tromsø.

– Selv om det ikke er så nært, vil det føre til at vi får pålandsvind og skyene som ligger ute i havet vil komme inn til oss. Selv om det er ventet nedbør, vil dette bidra til at det ikke blir de store mengdene og lavere vindstyrke. Vi er beskyttet takket være høytrykket, forklarer meteorologen.

Nedbøren som kommer er ventet å være av det lette slaget med litt yr og noen snøfnugg, som sikkert mange registrerte fredag morgen.


Dobbelt så mye snø som vanlig i Troms nå

– At det i gjennomsnitt er 150 cm snø i 500 meters høyde i Troms er nesten dobbelt så mye snø som vanlig.

 

– Og slik vil det altså fortsette utover fredagen. Det vil være grått og litt nedbør.

Temperaturen vil derimot stige. I løpet av ettermiddagen vil gradestokken klatre opp mot tre plussgrader. Vinden vil blåse fra sørvest og sør, men det skal være ventet rolige vindforhold.

Litt solskinn

Lørdag er det ventet en sørvestlig og sørlig frisk bris.

– Også denne vinden vil være ganske rolig og gradestokken vil igjen starte litt lavere og gå opp til tre plussgrader på ettermiddagen. Det er ikke ventet noen minusgrader de kommende dagene. Fredag og lørdag ser nokså like ut, sier Sarchosidis.


I dag er årets store bulkedag. Dette bør du tenke på før du kjører

Fredag før påskeferien er en av de største utfartsdagene på veiene. Ifølge Tryg forsikring er dette også dagen da det smeller oftest i trafikken.

 

På tross av litt nedbør og regn kan det være små muligheter for at sola skinner litt.

– Det vil i så fall være gjennom skydekket og i korte perioder, påpeker han.

Snøen smelter sakte

Søndagen vil det fortsatt være rolige vindforhold, ifølge meteorologen.

– Det vil fortsatt være en sørlig, frisk bris og den sørlige vinden vil holde temperaturen på plussiden nok en gang. Søndagen er det ventet opp mot fem plussgrader.

Litt nedbør og varmegrader fører til at snøen sakte, men sikkert forsvinner.

– Ja, hadde det regnet enda mer ville det hjulpet på snøsmeltingen.


Stakkevollvegen er nå åpen

Veien har endelig åpnet igjen etter at den har vært stengt i ti dager som følge av tanken som kollapset.

 

Dersom man har lyst til å gå på ski, er det ikke de beste forholdene for det.

– Det går an, men det er ganske fuktig og guffent.

Stabilt grått

Første del av den kommende uken blir nedbørsfri og med lite vind.

– Det kan komme litt nedbør på onsdag, men det er ikke ventet de store nedbørsmengdene eller kraftig vind. Så noe uvær blir det ikke. Likevel, det er heller ikke ventet like fine dager som vi har hatt i det siste. Vi kan forberede oss på stabilt grått vær, men det er bedre enn storm og uvær.

Mandag er det litt mulighet for sol.

– Og temperaturen vil fremover i uken holde seg på pluss-siden. Vi kan vente opp mot seks plussgrader i løpet av uken, og det er ingen kuldegrader på vei.