Alta krever lukkede oppdrettsanlegg

Alta kommune kan kopiere Tromsø kommunes krav fra i fjor om lukkede oppdrettsanlegg.

OPPDRETT I ALTA: Næringssjefen i Alta kommune vil at all vekst i oppdrettsnæringen skal skje i lukkede anlegg. I juni skal kommunestyrepolitikerne behandle de nye kravene.  Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix

nyheter

I fjor stilte politikerne i Tromsø krav om at all vekst i oppdrettsnæringa måtte komme i lukkede anlegg.

Fokus på klima

I etterkant av vedtaket kom det sterke protester fra næringa, og i slutten av mars gikk kommunestyret inn for et krav som var litt rundere i kantene.

Anleggene trenger ikke lenger være lukka, men det forutsettes at veksten «skal skje på en miljømessig, sosial og økonomisk bærekraftig måte, med særlig fokus på næringens klima- og miljøavtrykk».

Barbara Vögele (MDG) kalte det nye vedtaket «en utvanning og reversering» av det politikerne var blitt enige om, mens Jarle Heitmann (Ap) sto på at Arbeiderpartiet ikke hadde snudd.

– Vi har ikke snudd, men videreutviklet politikken vår, sa Heitmann til iTromsø.

– Teknologien finnes ikke

I Klassekampen mandag står det at Alta kommune arbeider med en ny arealplan med krav om at oppdrettsanlegg ikke skal slippe ut biologiske partikler.

– Om næringen ønsker vekst, skal det skje i lukkede anlegg, sier næringssjef Jørgen Kristoffersen til Klassekampen.

Politikerne stiller dermed de samme kravene som Tromsø stilte, og næringen reagerer på samme måte som de gjorde her i byen tidligere i år.

– Ettersom teknologien kommuneplanen legger opp til, ikke finnes, vil realiteten bli at vi ikke kan gjøre endringer på anleggene i Alta, sier Roger Pedersen i Grieg Seafood til Klassekampen.

De nye miljøkravene har vært på høring og skal behandles i kommunestyret i juni.