Frode Berg dømt til 14 års fengsel

MOSKVA/KIRKENES (VG) Frode Berg ble pågrepet i Moskva sentrum den 5. desember 2017. Nå starter den diplomatiske prosessen for alvor.

Frode Berg og hans russiske forsvarer Ilja Novikov i byretten i Moskva tirsdag. Han er dømt til 14 års fengsel. Foto: Berit Roald / NTB scanpix  Foto: Roald, Berit

nyheter

Byretten i Moskva avsa tirsdag dommen for spionasje, melder VG. Den ble den samme som påstanden fra aktor Milana Digajevas om 14 års fengsel.

– Jeg har forstått dommen, bekrefter Berg i retten, hvor han sitter bak en glassvegg, iført håndjern.

Hans norske advokat Brynjulf Risnes sier til VG at dommen er som ventet.

– Det ville ikke være naturlig med en dom som var langt fra påstanden, men dette er en streng dom, sier Risnes, som likevel sier at dette ikke nødvendigvis betyr så mye for saken videre.


Rettsmøte om Frode Berg-dom starter tirsdag morgen

Rettsmøtet der den spionasjetiltalte nordmannen Frode Berg vil få sin dom starter tirsdag klokken 8.30 norsk tid.

 

Startskudd for diplomati

Det at dommen nå er avsagt, er først og fremst startskuddet for en diplomatisk prosess der målet er at Frode Berg skal komme tilbake til Norge så fort som mulig.

– Vi advokater forutsetter at noe skjer diplomatisk. Nå som dommen er kommet kan vi begynne å legge en strategi, sier hans norske advokat til VG, og mener med «vi» han selv og den russiske advokaten Ilja Novikov.

På vei inn i retten sa sistnevnte følgende til pressen:

– Spørsmålet er ikke hvor mange år han får, men hvordan de diplomatiske samtalene vil gå. Vi aner ingenting om hvor langt de har kommet, sier Novikov, som mener det er bedre å forsvare en utlending enn en russer, fordi da vet man at det kan bli en politisk løsning.

Etter at dommen, som blir rettskraftig om ti dager, falt sier Novikov at han forventer at Norges regjering nå gjør alt for å få Berg tilbake til Norge.

Godt tegn

Brynjulv Risnes trekker frem to alternativer som de kan jobbe videre med etter dommen:

1. Soningsoverføring.

2. Benådning.

Det siste kan være aktuelt på grunn av både alder og helse. Frode Berg er 63 år, og det betyr at han snart har nådd forventet levealder for en russisk mann.

– Benådning er det som kan gi raskest løsning, sier Risnes.

– Frode Berg er klar til å be om benådning, sier Novikov, som mener benådning kan skje forholdsvis raskt.

– Men her er det behov for diplomatisk jobbing, påpeker Bergs russiske advokat.

President Vladimir Putin sa på pressekonferansen etter møtet med Erna Solberg i forrige uke at de ikke kunne snakke om benådning før en eventuell dom hadde kommet. Nå kommer altså den.

Novikov sier det er et godt tegn at Putin kommenterte saken.

– Han kjenner altså til saken, forklarer advokaten.


Putin om Berg-saken: – Kan bare benåde en mann som er døm

Russlands president utelukket ikke en benådning av den spiontiltalte nordmannen Frode Berg da han fikk spørsmål om saken fra norske medier tirsdag.

 

Fått nei til husarrest

Det finnes imidlertid et tredje alternativ også: Agentbytte mellom Russland og Vesten.

Berg anker ikke dommen. Trolig fordi det bare vil forsinke prosessen med å få ham hjem til Kirkenes. Ifølge Novikov hadde har han heller ingen illusjoner om noe annet utfall.

Rettssaken har gått for stengte dører, fordi opplysningene har vært hemmelighetsstemplet. Frode Berg innrømmet ikke straffskyld, men har innrømmet at han har hatt kontakt med norsk etterretning.

Advokat Novikov forteller tirsdag morgen at Frode Bergs helsetilstand ikke er forandret. Han skal fremdeles ha alvorlige problemer med hjertet.

– Helsetjenesten i fengselet er ikke så bra. Vi har søkt om husarrest, men fått nei, sier Bergs russiske forsvarer, som til russiske medier sier at en lang soning i en russisk fangeleir vil bety livsvarig for 63 år gamle Frode Berg.

Kort tid etter at dommen var avgitt ble Frode Berg ført ut igjen av rettssalen og tilbake til Lefortovo-fengslet, hvor han nå har fått en engelsktalende cellekamerat.

– Han så bra ut. Han har styrke og mot til å stå løpet ut, mener Risnes.

UD: Tar dommen til etterretning

Bergs familie ønsker ikke å kommentere dommen overfor VG.

Utenriksdepartementet kommer med følgende, korte kommentar til VG:

– Vi tar dommen til etterretning, og fortsetter å jobbe for å ivareta Frode Bergs interesser på best mulig måte. Norske myndigheter jobber nå for at han skal få komme tilbake til Norge, sier fungerende kommunikasjonssjef i UD, Ane Haavardsdatter Lunde.

Avviser ubåt-informasjon

Under rettssaken hevdet en av aktorene at Frode Berg hadde fått tilgang til hemmelig informasjon om russiske atomubåter.

Dette sa hans norske forsvarer etterpå at var helt nytt for ham. Tirsdag avviser også Ilja Novikov at aktors påstander stemmer.

– Berg ville ikke, som bestefar til to, ta risikoen med å være en del av en stor etterretningsoperasjon om informasjon om russiske ubåter, sier Novikov.

Han forteller videre at Berg ikke har hatt noe med noe med russieren Alexej Zjitnjuk, en dømt tidligere politimann, å gjøre, slik russiske medier har hevdet.

– Dette er ikke en stor konspirasjon . Dette gjelder bare Berg, sier advokaten.

– Tror ikke dommen betyr noe

I Kirkenes, der Frode Berg kommer fra, henger det et banner over inngangen til samfunnshuset påskrevet «Hjelp Frode hjem», som har begynt å falme. Det er hengt opp av støttegruppen for Frode Berg, som har sagt at det skal henge der helt til han er hjemme igjen.

Øystein Hansen, leder i støttegruppa sa til VG kort tid før dommen kom at han ikke har store forhåpninger til at rettssaken i Russland skal løse noe i seg selv.

– Jeg tror ikke det betyr noe hvordan dommen blir, for her må en politisk løsning til i ettertid uansett - så er det et spørsmål om denne regjeringen har gjort jobben sin, både diplomatisk og politisk.

Han viser til at statsministeren har vært svært ordknapp om saken, men vist til at Norge skal gjøre det som er best for Berg.

– Erna har jo sagt at hun skal gjøre det beste for Frode, og det beste for Frode er å komme hjem, så da får vi se om hun holder det hun har lovet.