SAS frykter storstreik – kansellerer flere avganger fredag

205 SAS-avganger fredag er innstilt. Selskapet skriver at de gjør dette for å beskytte reisende og ansatte.

Illustrasjonsfoto: Foto: Johan Nilsson / TT / NTB scanpix 

nyheter

E24: SAS skriver i en oppdatering på Facebook at de kansellerer en rekke avganger fredag. Til VG opplyser selskapet at det dreier seg om 205 avganger, hovedsakelig på morgenen.

SAS tar grepet for å unngå at reisende og ansatte blir strandet, som følge av en mulig streik blant pilotene i Danmark, Norge og Sverige.

– Vi gjør dette for å lage en forutsigbarhet og forhindre at vi får lange køer ved en eventuell streik. Det er et offensivt grep for å redusere skadeomfanget og dempe det som kan bli frustrerende kaos i morgen, sier kommunikasjonssjef i SAS, Knut Morten Johansen til E24.

I meldingen ber SAS kundene sine om å undersøke statusen på avgangen før de reier til flyplassen. De beklager samtidig til de som blir påvirket av beslutningen.

Har takket nei til tilbud

SAS Pilot Group og SAS sitter fortsatt i forhandlinger hos Riksmekleren torsdag kveld. Dersom partene ikke kommer til enighet kan det bli strek blant 1.500 piloter.

Arbeidsgiversiden bekrefter at SAS-pilotene har takket nei til et forslag lagt frem av det svenske Medlingsinstitutet. Hvis partene ikke finner en løsning innen midnatt – blir det streik, melder SR Ekot.

Knut Morten Johansen har overfor E24 anslått at mellom 50.000 og 60.000 passasjerer kan bli direkte berørt av en slik streik.

Om det ikke blir streik vil SAS gjennomføre 334 flyginger fredag. Et vanlig antall er 800, ifølge Johansen. 

Ifølge Avinors hjemmesider er 44 SAS-avganger fra Oslo Lufthavn Gardermoen innstilt per klokken 21:20 torsdag. Alle med avgang før klokken 12.40.

  • Fra Bergen er 12 avganger innstilt.
  • Fra Stavanger er 17 avganger innstilt
  • Fra Trondheim er 11 avganger innstilt
  • Fra Bodø er to avganger innstilt
  • Fra Kristiansand er én avgang innstilt
  • Fra Tromsø er tre avganger innstilt
  • Fra Ålesund er tre avganger innstilt