iTromsø holder folkemøte med Erna på Skarven: – Vil at vanlige tromsøborgere skal utfordre statsministeren

Tirsdag besøker Erna Solberg Vertshuset Skarven. iTromsø vil stille statsministeren spørsmål om regjeringens politikk i nord, men låner også mikrofonen til publikum.

MØTER TROMSØVÆRINGER: Statsminister Erna Solberg stiller til åpent intervju med iTromsøs politiske redaktør tirsdag kveld. Foto: Rune Stoltz Bertinussen 

STYRER SAMTALEN: iTromsøs politiske redaktør vil ta spørsmål fra «vanlige folk», og ikke bare politikere, under møtet med statsministeren. Foto: Trond Tomassen 

nyheter

Det åpne møtet med statsministeren blir ikke en tradisjonell debatt, ifølge iTromsø politiske redaktør Martin Lægland – som skal lede seansen på Skarven tirsdag kveld, klokka 19.00.

– Du kan kalle det et åpent intervju, eller en samtale, der statsministeren skal svare på spørsmål om tema som er viktige for folk i Nord-Norge, forklarer Lægland.

Spørsmål om tog og E8

Redaktøren mener tirsdagens debattform vil gjøre det enklere for statsministeren å gå i dybden på spørsmålene. Lægland påpeker at det er iTromsø som har valgt ut temaene for samtalen.


Solberg takker KrF for at hun fortsatt er i regjering

Statsminister Erna Solberg (H) innrømmer at striden i KrF i høst spredte uro i Høyre. Nå takker hun partiet for at hun fortsatt er statsminister.

 

– I tillegg har statsministeren ønsket å diskutere skolepolitikk og utdanning. Dette er et godt tema, blant annet med tanke på at elevene i nord oppnår svakere resultater enn resten av landet, sier han.

Det forestående valget står, naturlig nok, på agendaen under samtalen med Erna Solberg. Samferdsel vil også stå sentralt under møtet.

– Vi skal snakke om innfartsårene til Tromsø, nye E8, og skal også spørre om hvor toget vårt blir av, lover redaktøren.

Regionreformen blant temaene

Regionreformen er blant de meste aktuelle sakene i Troms og Finnmark om dagen.

– Vi skal finne ut hvilke tanker og visjoner Erna har for regionreformen. Dette gir oss også en ypperlig mulighet til å snakke om lokaldemokrati: Hvilken rolle skal egentlig lokalpolitikere ha i fremtiden, spør Lægland.

Redaktøren er opptatt av at møtet med statsministeren skal ha en folkelig tone.


Fra sidelinja:

«Hvorfor skal vi her nord bry oss om et land som ikke bryr seg om oss?»

Hva er det med denne jernbanen i nord? Er det blitt til et politisk dødskyss å programfeste den, enda et stort flertall av folket her nord er opptatt av den, spør Herman Kristoffersen.

 

– Erna Solberg og andre toppolitikere besøker som regel Tromsø i forbindelse med konferanser, som for eksempel Arctic Frontiers. Der foregår gjerne samtalen på et seminarspråk, hvor det snakkes om «multilaterale handlingsmønster» og «transnasjonale samarbeidsforutsetninger». Vi ønsker derimot å gi folket, ikke bare konferansedeltakere, muligheten til å møte statsministeren på deres premisser.

Prioriterer «vanlige folk»

– Vil det bli tatt spørsmål fra salen?

– Ja, som er litt av grunnen til at vi har lagt møtet til en folkelig arena som Skarven. Vi kommer til å prioritere at vanlige folk, og ikke bare politikerne i salen, kommer til å få stille Solberg spørsmål, sier Lægland, og legger til:

– Dette arrangementet skal ikke bli kuppet av pratesyke politikere i salen, som har mange nok talerstoler i utgangspunktet.


Røymo: – Håper vi har funnet et prisnivå som folk kan bære

Ordfører og leder av Tenk Tromsø, Kristin Røymo (Ap), mener Tromsø ikke har anledning til å droppe høyere bomavgift i rushtida.