Vil spre mer kunnskap om skredfaren i Troms til skiturister

Halvparten av dem som mistet livet i en skredulykke siden 2014, døde i Troms fylke. Nå vil reiselivsnæringen øke sikkerheten i fjellet.

SKREDKUNNSKAP: Agnete Ryeng fra Arctic-365 og Espen Nordahl håper å finne måter å spre kunnskap om skredfare blant skituristene i regionen.   Foto: Trond Karlstrøm

nyheter

Tirsdag avholdt Arctic-365 et møte for fagmiljøet og reiselivsaktører i regionen. Formålet bak møtet var å finne ut hvordan man kan forhindre skredulykker.

Siden 2014/2015 har 26 mennesker mistet livet i snøskredulykker i Norge.

– Halvparten av disse ulykkene skjedde i Troms, sier Agnete Ryeng, rådgiver i Arctic-365.


Ingen fylker i Norge har flere skredofre enn Troms i år: – Vi er fortvilet og veldig lei oss

– Det vi i dag står over, er en meget alvorlig situasjon. Vi må oppfordre folk til å utvise den største forsiktighet med bratt bestigning, sier den erfarne overlegen ved Akuttmedisinsk klinikk på Universitetssykehuset i Tromsø.

 

– Troms kommer veldig dårlig ut

Arctic-365, tidligere kjent som Arena Lønnsomme Vinteropplevelser, er et samarbeidsprosjekt mellom et nettverk av nærmest 70 reiselivsaktører i regionen.

Vinteren 2017/2018 mistet elleve mennesker livet som følge av snøskred i Norge, syv av disse var i Troms.

– Vi ser dessverre at Troms kommer veldig dårlig ut i skredstatistikken, sier Ryeng.

Etter skredulykken i Tamokdalen 2. januar hvor tre finske og én svensk skiturist mistet livet bestemte Arctic-365 seg for å forsøke å forbedre situasjonen i Troms.

De valgte å sette i gang en analyse av informasjonstiltak rettet til skituristene som kommer til regionen. Resultatene ble utgangspunktet for møtet tirsdag, hvor de skal planlegge veien videre.

– Hva gjør reiselivet for å spre kunnskap om snøskred? Hva kan vi gjøre bedre? spør Ryeng.


Ildsjelene i Troms Turlag er kåret til årets fjellsportgruppe

Troms-gruppa får prisen for arbeidet med skredforebyggende innsats.

 

Stor økning i fjellet

I samarbeid med blant andre skredeksperter, fjellguider og UiT har Ryeng forsøkt å kartlegge hva som finnes av tilgjengelig informasjon som skredfaren i fjellene.

– Det er en stor økning av folk som ferdes på fjellene på vinteren. Vi ser at det er et skille mellom skiturister som deltar på organiserte opplegg med guider, og de som kommer på egen hånd, sier Ryeng.

– Skiturister som reiser hit på egen hånd har ofte ikke tilgang på den samme informasjonen. Nordlysturister som kommer til regionen oppsøker gjerne turistinformasjoner for å vite mer, men dette skjer ikke i like stor grad blant skituristene, sier Ryeng.

Hun påpeker at det ligger mye informasjon om skredfaren tilgjengelig. Hun trekker blant annet fram nettsiden varsom.no som en viktig informasjonskanal. Denne nettsiden drives av Norges vassdrags- og energidirektorat.

– I tillegg er det laget filmer, plakater og ulike varsler for å spre kunnskap om skred, sier Ryeng og fortsetter:

– Spørsmålet er hvordan vi får denne informasjonen fram til våre gjester, sier Ryeng.

Nasjonalt fokus

Skredekspert Espen Nordahl var selvskreven deltaker på møtet, og har bidratt til arbeidet som ligger bak møtet.

Nordahl har over 35 års erfaring med toppturer i Troms, og jobber for tiden i samarbeid med Visit Lyngenfjord om å satse på skiturisme i Nord-Troms. Han har holdt skredkurs i mange år, og har lenge vært toppturguide for turister.

– Dette møtet er et utrolig bra initiativ. Det er utrolig flott å få alle aktørene på banen så man kan samsnakke og planlegge. Det har vært et stort nasjonalt fokus på skredulykker de siste årene, og generelt kan vi se at folk tar mer hensyn i fjellet nå enn tidligere. Det jobbes altså med å forbedre situasjonen, men ikke godt nok. Med enkle grep kan vi spre informasjon om skred blant turister, det må bare settes i et system, sier Nordahl.

TRAGISK SESONG: Morten Pettersen, stabssjef i Troms politidistrikt sier denne sesongen har vært spesielt tragisk, og sier politiet deltar i forebygging av skredulykker.   Foto: Trond Karlstrøm

 

Morten Pettersen, stabssjef i Troms politidistrikt var blant deltakerne på møtet.

– Hvert år går liv tapt i fjellene i Troms, og denne sesongen har spesielt vært veldig tragisk, sier Pettersen, og fortsetter:

– Sammen med reiselivsaktører må vi finne kanaler som kan spre informasjon til de som bruker fjellene. Det handler om å redusere risikoen mest mulig, sier Pettersen.