Økende snøskredfare de neste dagene

Mens mange nyte finværet og våren lørdag, varsles det økende skredfare de neste to dagene.

MANGE DØDSSKRED I VINTER: To menn omkom snøskredet som gikk i Sørfold i Nordland i slutten av mars. De omkomne ble funnet i rasets "tunge" som synes midt på bildet. Begge kjørte anleggsmaskiner på en vei i området da det gikk et 200 meter bredt snøskred ved Durmålstinden øst for Straumvatnet.  Foto: Kent Even Grundstad / NTB scanpix

nyheter

Søndag øker skredfaren i Tromsø til nivå 2, moderat skredfare, mens det mandag økes til 3, som betyr betydelig skredfare.


Ingen fylker i Norge har flere skredofre enn Troms i år: – Vi er fortvilet og veldig lei oss

– Det vi i dag står over, er en meget alvorlig situasjon. Vi må oppfordre folk til å utvise den største forsiktighet med bratt bestigning, sier den erfarne overlegen ved Akuttmedisinsk klinikk på Universitetssykehuset i Tromsø.

 

–  Mildvær og regn kan føre til naturlig utløste våte løssnø- og flakskred. Det kan være ustabile fokksnøflak høyt til fjells, advarers det om i snøskredvarselet Varsom for søndagen, mens det mandag meldes om følgende:


Fire personer omkom i snøskredet i Tamokdalen 2. januar:

Vil ta minst en måned før det gjenopptas søk etter den siste omkomne på Blåbærfjellet

Politiet vil avvente nytt søk til tineprosessen har kommet godt i gang.

 

– Det er meldt mye nedbør og mye vind. Mildværsgrensa skal forsette å synke, og relativt mye fokksnø kan samle seg i leområder mot øst langt ned i fjellene. Noen våte løssnøskred kan likevel forekomme også under mildværsgrensa.


Været snur i løpet av helga: – Det blir ganske vått

Søndag kommer regnværet, og prognosene for 17. mai er usikre.

 

ØKENDE: Skredfaren er økende i hele landsdelen de neste dagene.  Foto: Varsom

 

I Nord-Norge har snøskredfaren delvis vært knyttet til vind og nysnø.  I tillegg har solskinn og høye temperaturer gitt våte løssnøskred i solvendt terreng.

– Søndag vil et lavtrykk legge seg over Nord-Finland og det vil sannsynligvis gi vinterlige forhold i høyfjellet i Nordland. Det ventes stor pålagring av nysnø og vinden blir kraftig, melder Varsoms skredeksperter.


Kan være lurt med varme klær på 17. mai

De første værprognosene viser at det sannsynligvis vil bli oppholdsvær, men kaldt på 17. mai.