Gikk fjelltur mot vindmølleutbygging: – Man må kunne ha to tanker i hodet samtidig

Fra toppen av Lakstinden kan man tydelig se hvordan vindmølleutbyggingen på Kvaløya tar form. Søndag arrangerte Troms turlag støttemarsj for naturen.

Preger naturen: På vei opp til Lakstinden ser man tydelig at hvordan naturen rundt bærer preg av vindmølleutbyggingen som pågår i området Kvitfjell/Raudfjell.   Foto: Gudmund Sundlisæter

nyheter

Over hele landet har det søndag vært arrangert støttemarsjer for å øke kunnskapen rundt vindmølleutbygging. Det er Den Norske Turistforeningen (DNT) som står bak arrangementene, med mål om å hindre ytterligere vindkraftutbygging i norsk natur.


Vindmølleutbygger uenig i NVE-varsel

Utbyggerne av Kvitfjell og Raudfjell vindkraftverk reagerer på at Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) varsler vedtak om retting og pålegg i forbindelse med utbyggingen av vindmøllepark.

 

I Troms ble det arrangert støttemarsjer for naturen i Tromsø, Kvænangen og Harstad, og turen på Kvaløya gikk opp Lakstinden, hvor man fra toppen tydelig kan se hvordan vindmølleparken ved Kvitfjell/Raudfjell tar form.


Se den spektakulære dronefilmen:

Slik ser vindmølleparken på Sør-Kvaløya ut fra luften

45 kilometer med vei skal knytte 67 vindmøller sammen med driftsbygninger på Kvitfjell og Raudfjell sør på Kvaløya. Her er dronefilm og billedserie med oversikt fra området.

 

– Dette er en helt fredelig markering, og ikke en konkret protest mot prosjektet som er i gang her på Sør-Kvaløya. Det passet likevel godt å vise hva som skjer med et naturområdet når man utsetter det for vindkraftutbygging, og et naturområdet blir forvandlet til et industriområde. Det er anlagt rundt fem mil med vei her på fjellet, og det som er gjort her og andre steder i Norge er uopprettelig. Man kan ikke tilbakeføre det til fjell igjen, sier Rachel Jakhelln, som sitter i naturvernutvalget i Troms turlag og var en av arrangørene for søndagens marsj.

– Fjellet her er nå fullt av veier og i sommer kommer nok de første turbinene opp. Spørsmålet er om vi vil ha det slik andre plasser?


Her ligger den første av 16 skipslaster med vindmøller som skal til Kvaløya

Om bord i skipet fra Indonesia er 20 vindmølletårn klare for lossing og som skal utgjøre Kvitfjell og Raudfjell vindkraftverk.

 

– Skikkelig «skittvær»

Dårlige vær, gode klær: Regnet satte ikke stoppe for dagens marsj og 16 personer tok turen opp på Lakstinden søndag under støttemarkeringen «Gå for naturen».  Foto: Gudmund Sundlisæter

 

Med tanke på lørdagens flotte turvær, var det ekstra trasig med søndagens tilsvarende dårlige vær.

– Det var et skikkelig «skittvær» i dag, men det var 16 stykker som ble med opp til toppen av Lakstinden, og det kom rundt 14 til arrangementet etter. Det skulle være ute i Sandvika, men måtte flyttes inn i hus på Brensholmen, forteller Jakhelln.


Politiet har henlagt anmeldelse av vindmøllepark

Tromsø kommune anmeldte i november vindmølleparken på Kvaløya for mulig utslipp av hydraulikkolje. Nå er anmeldelsen henlagt.

 

Øke kunnskapen

Der ble det holdt appeller av Christine Myrseth fra Forum for natur og friluftsliv og Jon Arne Jørstad, leder av Naturvernforbundets lokallag.


Reportasjen:

To reineierfamilier kjemper om makta på Kvaløya – Vinneren har krav på millionerstatning

Avtalene ble gjort for lenge siden. Millionerstatning står klar på konto. Nå kjemper to siidaer om hvem som skal få pengene og makta i reinbeitedistriktet.

 

DNT ønsker å øke folkets kunnskapsnivå om konsekvensene for naturen ved vindkraftutbygging i forbindelse med den nasjonale rammen for vindkraft som NVE har ute på høring fram til 1. oktober.

– Vindmølleparkene gir oss kraft, men kan være en kortsiktig investering. Man må kunne ha to tanker i hodet samtidig og tørre å vente litt med flere utbygginger til vi har mer kunnskap om hva inngrepene innebærer for naturen og ikke minst naturmangfoldet vårt, og se på alternativene til vindkraft på land, sier Jakhelln.


Kommentaren

På yttersida av fornuften

Raseringen av Kvaløyas siste utpost er grotesk og ubegripelig.