Dette forklarer Svein Ludvigsen om kontakten med de fornærmede

Påtalemyndigheten mener han har utnytte sårbare personer seksuelt. I retten skal Svein Ludvigsen forklare hvordan han selv mener han bare har hjulpet de unge asylsøkerne.

MÅ I RETTEN: Fra tirsdag morgen av må Svein Ludvigsen (72) møte i Nord-Troms tingrett tiltalt for sedelighetsforbrytelser.   Foto: AP Photo/Teh Eng Koon

nyheter

VG: Tre unge menn har ifølge påtalemyndigheten blitt ofre for den tidligere statsråden som er tiltalt for å ha misbrukt sin stilling som fylkesmann i Troms til å skaffe seg seksuell omgang.


Tidligere fylkesmann Svein Ludvigsen tiltalt for seksuelle overgrep

Statsadvokaten i Troms og Finnmark mener tidligere fylkesmann Svein Ludvigsen (72) gjentatte ganger og over mange år begikk seksuelle overgrep mot unge asylsøkere. Overgrepene skal blant annet ha skjedd på fylkeshuset.

 

Svein Ludvigsen nekter skyld etter tiltalen. Ifølge hans forsvarere har saken vært en belastning for 72-åringen.

– Hele denne tiden, alt fra selve pågripelsen og til saken i seg selv, har vært vanskelig for ham. Det er fryktelig å få rettet slike anklager mot seg, særlig med en så stor omtale i mediene. Det gjør det ikke noe lettere, sier forsvarer Kai Vaag til VG.


RETTSSAKEN MOT SVEIN LUDVIGSEN:

Her skal overgrepene ha skjedd

Overgrepene skal ha skjedd på hytta, hjemme hos Ludvigsen, på Fylkeshuset i Tromsø, på hoteller og i biler, ifølge tiltalen. Tirsdag møter Svein Ludvigsen i retten.

 

Forberedt

Advokaten sier at prosessen fremover ikke blir noe enklere.

– Han har heldigvis folk rundt seg, som gjør at han står på beina. Han har forberedt seg på saken og er klar til å møte i retten, fortsetter Vaag.


Dette er saken mot Svein Ludvigsen
  • Tidligere fylkesmann Svein Ludvigsen (72) ble 3. januar 2018 pågrepet og siktet for å ha utnyttet en person til seksuelle formål.
  • Han ble løslatt fra varetekt fem uker senere, 8. februar 2018. 
  • Ifølge tiltalen, som ble tatt ut i november 2018, skal Høyre-nestoren ha misbrukt sin stilling som fylkesmann til å skaffe seg seksuell omgang i tiden fra 2011 til han gikk av som fylkesmann tre år senere, i 2014. 
  • Ifølge tiltalen skal overgrepene imidlertid ha pågått helt frem til november 2017. 
  • Overgrepene skal blant annet ha skjedd på Fylkeshuset i Tromsø, men også på steder som Ludvigsens hytte, hjemme i tiltaltes bolig og på ulike hoteller i Oslo og Tromsø. 
  • Påtalemyndigheten mener at Ludvigsen utnyttet sårbarheten til enslige, ressurssvake asylsøkere uten varig oppholdstillatelse. Ingen av dem var mindreårige da overgrepene skjedde, ifølge påtalemyndigheten. 
  • En av mennene hadde alt i 2015 anmeldt Høyre-nestoren, men politiet henla da saken. Da en ny anmeldelse kom i 2017, startet den omfattende etterforskningen som resulterte i en tiltale mot den profilerte samfunnstoppen. 
  • Rettssaken er berammet i Nord-Troms tingrett 11. juni, og det er satt av 11 dager. Per J. Zimmer er Ludvigsens forsvarer. 
  • Svein Ludvigsen har hele tiden nektet straffskyld. 

– Hva har han vært særlig opptatt av i denne perioden når det gjelder saken mot ham?

– Han har hatt et stort engasjement gjennom mange år, og så opplever han jo nå at deler av engasjementet, og han som person, blir sådd tvil om. Intensjonene hans, når det gjelder næringspolitikk, eldrepolitikk og barn, må man ikke så tvil om på bakgrunn av beskyldningene som er rettet mot ham, svarer advokaten.


Nå er det flere som trenger omtanke

Saken mot Svein Ludvigsen er fryktelig på alle måter. Men det er ikke bare den tiltalte som går gjennom en tøff tid nå.

 

– Han har krav på å bli behandlet som en uskyldig frem til man har en endelig dom, legger Vaag til.

– Spørsmålet i denne saken er om han har misbrukt sin posisjon eller ikke. Å ikke erkjenne straffskyld etter tiltalen her, innebærer at han mener å ikke ha misbrukt noe tillitsforhold til noen av disse mennene, sier medforsvarer Per Zimmer.


Slik blir rettssaken mot Svein Ludvigsen

De fornærmede skal forklare seg tirsdag og onsdag, mens Ludvigsen starter sin forklaring torsdag morgen.

 

– Bare gode intensjoner

Hva kan dere si om intensjonene bak kontakten med de fornærmede?

– Ludvigsen har bare hatt gode intensjoner med den kontakten. Han har ønsket å hjelpe dem, som han hjulpet veldig mange i sitt virke. Han har et personlig engasjement for ulike grupper i samfunnet, sier forsvarer Per Zimmer.

– Han har ikke hatt noen onde hensikter. Han har ikke hatt noen tanker om at han skulle utnytte noen, sier Zimmer.


Statsadvokaten om Ludvigsens modus: – Han har gått fram på samme måte overfor alle de fornærmede

Statsadvokat Tor Børge Nordmo ser svært alvorlig på det tillitsbruddet påtalemyndigheten mener Svein Ludvigsen (72) har begått.

 

– Er det sånn å forstå at han ikke bestrider seksuell omgang?

– Disse enkeltelementene, om hva han kommer til å si, det tror jeg ikke vi skal gå inn. I den ene eller andre retning. Det eneste vi kan si om det er at han kommer til å avgi en åpen og ærlig forklaring om sin kjennskap til disse tre, sier Vaag.


Svein Ludvigsens forsvarer har kalt inn seks vitner

To av navnene holdes hemmelig da de ikke ønsker å bli kontaktet.