Nils Solstad svimte av på joggetur rundt Prestvannet i fjor. Lørdag løp han sin første runde på ti måneder

Tidligere TIL-spiller Nils Solstad gikk i bakken ved Prestvannet i august 2018. Etter hjerteoperasjonen har han trent seg gradvis opp og tar nå sikte på å klare to runder i løpet av sommeren.

SELFIE: Nils Solstad feirer bragden med å ta en selfie og legge den ut på Facebook litt før klokka 19 lørdag kveld. Han skriver: «10 mnd siden sist løpetur rundt Prestvannet, med innleggelse på UNN, hjerteoperasjon og innsatt ICD. I dag var jeg tilbake på Prestvannet, med løpeskoene. Hærlig følelse!»  Foto: Nils Solstad

nyheter

Nils Solstad vokste opp på Mortensnes og spilte på IF Fløya før han kom til TIL i 1981. Solstad var på laget da TIL rykket opp til eliteserien for første gang i 1985. Mest kjent er han nok for å ha scoret 1-0-målet i cupfinalen i 1986 da TIL slo Lillestrøm SK 4-1.

CUPFINALE 1986: TIL slo Lillestrøm 4-1 i cupfinalen 26. oktober 1986. Til venstre er Per Matias Høgmo og målscorer Nils Solstad holder pokalen.  Foto: Trond Solberg/VG

I en kåring av TILs 30 beste spillere gjennom 30 år er Solstad på 28. plass med begrunnelsen: «Folk snakker fortsatt om den utrolige cupscoringen i 1986».

Falt om på joggetur

I dag er fotballskoene lagt på hylla og Solstad jobber som lærer på Sommerlyst. 28. august i fjor tok han med seg elevene for å jogge rundt Prestvannet.

- Etter at vi hadde løpt en runde så skulle vi ta en pause og da svimet jeg av. Det var mye grus der så jeg skrapet meg opp. Ambulansen kom til stedet og renset sårene mine. Etterpå tok de meg med inn til UNN for å sjekke om jeg hadde fått hjernerystelse, sier Solstad til iTromsø på telefon fra verandaen lørdag kveld.På UNN ble det gjort ulike undersøkelser og én av dem konstaterte at Solstad hadde hjertesykdommen hypertrofisk kardiomyopati. Ifølge Landsforeningen for hjerte- og lungesyke er det vanligvis et forstørret hjerte som følger av en underliggende sykdom som for eksempel medfødt klaffefeil eller høyt blodtrykk.


Bummen scoret tre

Bjørn Johansen gjorde søndag comeback med tre scoringer - for TILs oldboyslag!


- De mente at hjertet mitt hadde vokst for mye og ikke var så elastisk som det bør være. Dermed opererte de inn en ICD, en slags hjertestarter som gir hjertet mitt et støt hvis det ikke pumper ordentlig, forteller Solstad.

- Den skal ikke gi meg støt før jeg eventuelt svimer av, men jeg tror mange av oss som har en slik i kroppen er litt redde for at den skal gå av mens vi er ved bevissthet. Derfor er det en psykologisk barriere der med tanke på hvor langt jeg tør å presse hjertet.

Løp i rolig tempo

Solstad har vært en aktiv mosjonist både til fots og på landeveissykkel, men det siste året har det meste foregått i rolig tempo.

- Jeg har brukt beina til å gå turer, men så har jeg også jogget litt av og til. I dag bestemte jeg meg for å prøve å løpe helt rundt og det klarte jeg, sier han og legger til:

- For andre folk er nok dette en bagatell, men for meg var løpeturen en stor barriere. Å jogge en hel runde i dag var et langt steg i riktig retning.

- Løp du fort rundt Prestvannet?

- Legen har sagt at jeg ikke får kjøre intervaller fordi det er en for stor påkjenning, men at jeg skal løpe rolig og jevnt. Det var derfor ingen ny bestetid, for å si det sånn, sier Solstad og ler.

- Men neste gang blir det kanskje to runder. Jeg må bygge stein på stein.

Får ikke være med å spille fotball

Solstad er 40 prosent sykemeldt fra lærerjobben og trenger fortsatt et år på å trene seg opp. Neste år håper han å være tilbake i full stilling. I tillegg til målet om å klare to runder rundt Prestvannet, sikter Solstad seg inn på å få noen rolige sykkelturer i løpet av sommeren.

- Spiller du fremdeles fotball?

- Jeg har noen venner som trener hver mandag og jeg har spurt dem om å få bli med, men jeg har ikke hørt noe fra dem, sier han.

- Kanskje de ikke vil ha deg med fordi du er for god?

- Nei, det tror jeg ikke, men kanskje de er redde for at jeg skal svime av? Det kan være at de er bekymra for at de må kjøpe inn hjertestarter hvis jeg skal være med, men jeg kan betrygge dem med at det ikke trengs fordi jeg allerede har en innebygd i brystet, sier Solstad og ler.