Dette skjer i retten mandag: Aktor legger frem sin prosedyre

Etter to uker i retten går saken mot Svein Ludvigsen mot slutten. Mandag får retten høre aktor Tor Børge Nordmos mening om hvor lang fengsesstraff den tidligere fylkesmannen bør få.

AKTOR: Statsadvokat Tor Børge Nordmo er aktor i saken mot Svein Ludvigsen.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

nyheter

Etter to uker i retten går saken mot Svein Ludvigsen mot slutten. Mandag er dag ti av den totalt 11 dager lange rettssaken mot den tidligere fylkesmannen, som står tiltalt for å ha misbrukt sin stilling til å skaffe seg seksuell omgang med tre unge asylsøkere.

Ludvigsen nekter straffskyld, men innrømmer og ha hatt sex med en av dem, en 25 år gammel mann,  ved tre anledninger i Oslo.

Mandag starter dagen med aktors prosedyre, og frem til klokken 11.30 skal retten få høre statsadvokat Tor Børge Nordmo argumentere for hvorfor Ludvigsen skal dømmes.


Kjell Ove Hveding om Ludvigsen: – Det er tøft å se han i den situasjonen

Svein Ludvigsens venn gjennom 35 år, Kjell Ove Hveding, sier at det var utfordrende å vitne i retten.

 

Hva slags påstand Nordmo vil legge ned er ennå ukjent, men strafferammen på det Ludvigsen står tiltalt for er 12 år.

Etter lunsj, klokken 12.15 skal bistandsadvokat Gunhild Bergan legge frem sin prosedyre. Hun bistår hovedfornærmede i saken, en 25 år gammel mann fra Afghanistan.

Klokken 13.15 skal etter planen Ole Strømmen legge frem sin prosedyre. Han bistår en 26 år gammel mann, og fornærmede er lettere psykisk utviklingshemmet.

Det siste som står på timeplanen mandag er Beate Arntzens prosedyre klokken 13.30. Hun er bistandsadvokat for fornærmede som er en 34 år gammel mann.


Ludvigsen skal ha forsøkt å påvirke hvor fornærmede ble bosatt

Regiondirektør Dulo Dizdarevic i IMDI forteller i retten at tiltalte Svein Ludvigsen henvendte seg til ham flere ganger.

 

Det vil være åpne dører under alle prosedyrene.

Tirsdag er det ventet at Ludvigsens forsvarere skal legge frem sine sluttprosedyrer, samt at det er satt av tid for replikk.

* Fornærmet (25): Ludvigsen skal ifølge tiltalen ha skaffet seg seksuell omgang med denne asylsøkeren over en periode på seks år fra 2011 til 2017. Deler av dette var i perioden mens Ludvigsen var fylkesmann, fram til 2014. Både fornærmede og tiltalte har forklart at 25-åringen var med ham på hytta, hjemme og at de møttes i Oslo. Ludvigsen har innrømt å ha hatt seksuell omgang med vedkommende tre ganger i Oslo, men benekter alt annet. Han hevder at det var ønsket og frivillig fra begge parter.

* Fornærmet (26): Mannen, som er lettere psykisk utviklingshemmet, skal ifølge tiltalen ha blitt oppsøkt av Ludvigsen i sitt hjem på ungdomshjemmet på Silsand. Ludvigsen har også overlevert statsborgerskap til fornærmede i en seremoni. Fornærmede hevder at Ludvigsen tilbød ham 1.100-1.200 euro for sex på et hotellrom i Oslo. Ludvigsen hevder at han ikke kjenner ham godt, og benekter å ha hatt seksuell omgang med asylsøkeren. Fornærmede var ikke til stede i retten, men det ble spilt av et 2,5 timer langt tilrettelagt avhør.


Svein Ludvigsen i retten: – Jeg skal si sannheten. Ja vi har hatt sex. Men alle tre gangene har vært frivillig

Svein Ludvigsen innrømmer at han har hatt sex med fornærmede og andre menn, men benekter at det har foregått på hytta.

 

* Fornærmet (34): Ifølge tiltalen skal Ludvigsen ha hatt seksuell omgang med mannen på to parkeringsplasser i Tromsø, samt på Amalie hotell i Tromsø sentrum. Mannen hevder at Ludvigsen skulle hjelpe ham med statsborgerskap, bolig og jobb. Ludvigsen erkjenner å ha møtt ham, men benekter at de har hatt seksuell omgang.

Torsdag fikk Ludvigsen komme til orde, etter å ha sittet stille og fulgt med på forklaringen til de fornærmede. Ludvigsen erkjenner ikke straffskyld etter tiltalen, men innrømmer å ha hatt sex med 25-åringen ved tre anledninger i Oslo.


Skal ha oppsøkt lettere psykisk utviklingshemmet mann på ungdomshjem: Sier han hadde sex med Ludvigsen fordi han trengte penger

Mannen var 21 år gammel da han skal ha hatt sex med Svein Ludvigsen på et hotell i Oslo.