Reagerer på oppførselen til Virkelig-kunder: – Undergraver vår virksomhet

Stadig flere som kjøper gatemagasinet Virkelig, gir magasinet direkte tilbake igjen til selgeren. Redaktør i magasinet, Alf Krogseth, kaller det misforstått snillhet.

Oppfordring: Redaktør i gatemagasinet Virkelig, Alf Krogseth, oppfordrer folk til å lese magasinet, ikke bare kjøpe det for så å gi det tilbake til selgerne. – Det undergraver vår virksomhet, sier han. 

nyheter

– Folk ønsker å være snill, jeg forstår det. Men når selgere får penger uten å selge noen magasin, blir vi sittende igjen med mange magasin og lite inntekter. Det er rett og slett dårlig butikk og det undergraver vår virksomhet, forklarer Alf Krogseth.

Virkelig-redaktøren ønsker ikke å kritisere de som kjøper magasinet, men vil heller oppfordre folk til også å lese Virkelig.

– Vi ønsker ikke bare at folk skal kjøpe det, men også lese i det og kanskje lære noe. Vi har mange dyktige skribenter, og har fått flere tilbakemeldinger på at «Før brukte jeg å kjøpe det, nå leser jeg det», sier han.


Holder innsamlingsaksjon for dem som ble rammet av brannen: – Folk har mistet det lille de hadde

Gatemagasinet Virkelig samler inn klær som de gir videre til beboerne i Grønnegata 103.

 

Også selgerne ser problemet

Krogseth opplever også at selgerne ser det voksende problemet.

– En del selgere har begynt å si «nei» når de møter folk som vil levere magasinet tilbake, forklarer han, og utdyper.

– De selger et produkt. Det er ingen som går på en butikk og gir tilbake det de har betalt for. Vi ønsker ikke at folk skal kjøpe magasinet som et avlat.


Virkelig-redaktøren: – Vi hørte om at dette var på gata i Tromsø i fjor sommer

– Jeg er ikke overrasket, sier redaktør for gatemagasinet Virkelig, Alf Krogseth, når han får høre om at det er påvist PMMA hos en pasient på UNN.

 

Driften ikke bærekraftig

Gatemagasiner over hele landet har i flere år slitt, og salget er de fleste steder synkende. NRK skrev i mars om hvordan gatemagasinet på Sørlandet har gått fra et opplag på nærmere 17.000 til 3.000, og om hvordan =Oslo er helt avhengig av julemagasinet for at årsdriften skal gå rundt.

I Tromsø har Virkelig to år på rad fått et engangstilskudd av kommunen for å holde driften i gang.

– Vi innser jo at vi ikke kan leve av kun å selge magasinet, det går ikke. Vi er avhengig av økonomisk støtte. Men hvis den trenden bare fortsetter og fortsetter, så må vi til slutt vurdere vår eksistens, mener Krogseth.

Hvordan situasjonen blir til høsten, vil ikke redaktøren konkludere med, men sier følgende:

– Akkurat slik situasjonen er nå er vi nødt til å sette oss ned i høst og diskutere hvordan vi skal ta det videre.


Virkelig lei av at folk pisser ned inngangsdøra

Inngangspartiet til Gatemagasinet Virkelig var neddusjet med urin mandag morgen. Nå har magasinets redaktør sett seg lei.

 

Få selgere på jobb

I dag har Virkelig et opplag på 4000. Salget er vekslende og avhenger av mange faktorer.

– Det varierer veldig hvor mange selgere som er på jobb. Generelt er selgergruppen liten og ustabil. Hvor mange som er ute og selger, avhenger for eksempel av kvaliteten på dopet i omløp, været og så videre, forklarer Krogseth, som opplyser om at de på gode dager har over ti selgere – og på de verste dagene kanskje bare én.

At de er få på jobb er også et positivt tegn, påpeker Krogseth.

– Det er jo paradoksalt nok bra at vi ikke har nok selgere. Samtidig har vi selgere som er helt avhengig av oss for å kunne overleve, påpeker han.


Tok penger for gratismagasinet til Fretex – tilbys jobb av Virkelig

En kreativ sjel har forsynt seg med en bunke gratismagasiner fra Fretex og solgt dem på gata i Tromsø.

 

Institusjonen Virkelig

Redaktøren frykter konsekvensene ved en eventuell nedleggelse, og peker på viktigheten av institusjonen Virkelig – for flere aktører i samfunnet.

– Vi får tilbakemeldinger både fra handelsstanden og politiet om hvor viktige vi er. Politiet har blant annet uttalt at vinningskriminaliteten i Tromsø er lav, delvis grunnet Virkelig – selgerne våre kan tjene penger på en redelig måte, forklarer han.

– Virkelig er heller ikke bare et magasin, vi er utrolig mye mer, sier han og ramser opp gratis middag én gang i uken, utdeling av mat fra Matsentralen, utdeling av klær, gratis reparasjoner av PC-er og ikke minst et miljø.

– Vi gir selgerne verdighet og omsorg.