Det kan være lurt å slutte å drikke – særlig hvis du er kvinne

En ny studie fra Hongkong og USA foreslår at kvinner kan få bedre mental helse ved å gi opp alkohol.

ALKOHOL: En ny studie fra Hongkong viser klare sammenhenger mellom alkohol og mental helse.   Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix

nyheter

Forskere ved Universitetet i Hongkong har sett på en gruppe menneskers drikkevaner over en periode på fem år fra 2009 til 2013.

Rundt 10.400 mennesker fra Hongkong var med i undersøkelsen, som senere ble sammenlignet med en lignende undersøkelse fra USA med rundt 31.000 mennesker.


 

Negativ effekt av alkohol

Studien viste at både menn og kvinner som ikke drakk alkohol hadde bedre mental helse enn de som drakk moderate mengder.

I tillegg konkluderer forskerne med at det å slutte å drikke alkohol kan føre til bedre mental helse – hvis du er kvinne.

Forskerne fant ikke like stor endring i mental helse for mennene som sluttet å drikke.

Dette kom fram i både undersøkelsene fra Hongkong og USA.

– Menn tåler alkohol bedre

Jørgen Gustav Bramness er seniorforsker ved Nasjonal kompetansetjeneste for samtidig rusmisbruk og psykisk helse.

Til Forskning.no forklarer han at mange undersøkelser viser at kvinner som kommer til behandling for alkoholmisbruk har verre mental helse enn menn.

– For det første påvirkes den kvinnelige fysiologien på en mer dramatisk måte av alkohol enn den mannlige. Menn tåler rett og slett alkohol bedre enn kvinner. For det andre er det en sosial og kulturell komponent i dette. Det å drikke mye alkohol er noe først og fremst menn gjør. Det betyr at kvinner som drikker mye er mer spesielle, sier Bramness til Forskning.no.

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at i begynnelsen av 2019 drakk 41 prosent av norske menn, og 29 prosent av norske kvinner alkohol ukentlig.