Varsler stor skogbrannfare: Ber folk være forsiktig med åpen ild

Onsdag økte skogbrannfaren for Tromsø til høyeste nivå. Nå oppfordres folk til å være forsiktig.

ØKT FARENIVÅ FOR SKOGBRANNFARE: Onsdag ble farenivået justert opp. Illustrasjonsfoto: Scanpix 

nyheter

Den siste tiden har det vært moderat fare for skogbrann i Troms og da også Tromsø. I dag, onsdag, varslet yr.no at farenivået for skogbrann hadde økt fra gult til oransje farenivå – altså stor skogbrannfare.

De anbefaler da folk å være forsiktig med åpen ild og følge lokale myndigheters instruksjoner. Behov for forebyggende tiltak og beredskap skal vurderes fortløpende av beredskapsaktører. Slik situasjonen er nå kan vegetasjonen svært lett antennes og store områder kan bli berørt. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap skrev mandag på sine Facebook-sider at de fortsatt har ni redningshelikopter i beredskap, hvorav ett er i Tromsø, på grunn av skogbrannfare.


Varmere enn normalt i juli

Juli måned har vært sjeldent fin her i Tromsø. Det toppet seg søndagen etter Buktafestivalen.

 

– At øverste nivå er rødt er misvisende. Nå er vi på det høyeste nivå av skogbrannfare, og vi sender kun ut farevarsel på gult og oransje. Dersom det er lokal skogbrannfare er det gult farenivå, som den nå har ligget lenge på. Er den lokalt stor vil den ligge på oransje nivå som nå, sier vakthavende meteorolog Ragnhild Nordhagen ved Vervarslinga.

– Vi har ingen økt bemanning utover at vi er tett på Vervarslinga, skriver brann- og redningssjef Øystein Solstad i en tekstmelding til iTromsø.

Blant de tørreste noensinne

Årsaken til skogbrannfaren er at det den siste tiden har vært veldig tørt.


 

– Vi har sett at det har vært veldig tørt. Både de siste dagene, starten av august og den siste måneden for Tromsø. Denne julimåneden vært den fjerde tørreste vi har hatt i Tromsø siden vi startet målingene her i 1920, med sine 15,1 millimeter, sier Nordhagen og fortsetter:

– Den tørreste julimåneden var i 1956, da regnet det 2,3 millimeter. Dersom vi hadde gått bort fra de første dagene i juli hvor det regnet 6,5 millimeter ville nok vært enda høyere på den listen.

Trenger jevn nedbør

De siste dagene har det kun vært 3,6 millimeter nedbør.

BEREDSKAPSHELIKOPTER: Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har satt inn et skogbrannhelikopter i Tromsø. Her er helikopterpilot Jon Larsson som er blant dem som bemanner helikopteret. FOTO: Håkon Steinmo 

– Vi ser at det i løpet av de neste dagene ikke skal komme noe nedbør av betydning. Ikke før i neste uke vil det trekke nedbør inn mot Tromsø og Troms. I tillegg har vi hatt ganske mye høyere temperaturer enn normalt. Det er tørt i terrenget nå og fram til søndag ser det fortsatt tørt ut. Derfor går vi også opp på et høyere farenivå.

Advarer mot skogbrannfare. Har satt inn ekstra beredskap

Både DSB og yr.no varsler økt fare for skogbrannfare.

 

– For å dempe skogbrannfaren trenger vi jevn nedbør over tid for at det skal bli fuktig nok og faren reduseres. Det hjelper da ikke med lokale byger, sier Nordhagen.

Fremover blir det ingen store endringer i været, ifølge meteorologen. Det blir tvert imot stigende temperaturer og det fortsetter å være tørt med opp mot 15 grader på dagtid. I tillegg blir det litt varmere mot slutten av helgen. Ute mot kysten er det fortsatt tendenser til frisk bris og liten kuling, mens det på innlandet er betraktelig mindre vind, ifølge meteorologen.