Meksikansk festmat: Pollo Asado med saftige salsabønner

Denne uka kan du late som om du er Morgan Kane som spiser middag på en liten, skitten cantina i en navnløs, støvete landsby i Sonora.

MEXICO-KYLLING: Grillet kylling marinert i blant annet lime- og sitronjuice og krydret med hvitløk, chili og kummin. En klassisk bonderett som er veldig populær «south of the border». Alle foto: Christer Pedersen 

nyheter

Jeg vokste opp med Louis Mastersons bøker om den vindskeive US-marshal Morgan Kane. Helt siden jeg først kom i kontakt med mannen med «psykopatiske trekk» og «svakhet for kvinner og hasardspill» så har jeg vært nysgjerrig på meksikansk mat – for det var noe Kane virkelig satte pris på.

I ukas matspalte drar vi «south og the border» til Mexico for å lage en av de virkelige cantina-klassikerne – Pollo Asado – eller grillet kylling på mexico-vis. Vi serverer de saftige kyllingstykkene med klassisk tilbehør – bønner, ris og tortillas.

Enkelt, ja visst – men du verden så godt.

Pollo Asado

1 hel kylling

1/2 løk

2-3 fedd hvitløk

1 -2 ts achiote-pepper

1 ts kummin

1 ts tørket oregano

1/2 dl limejuice

1/2 dl sitronsaft

1 dl olivenoljeolje


PARTERT: Slik parterer man kylling for å få åtte biter. Det er nok til fire personer. 

Start med å partere kyllingen i åtte biter (se bildet).

Knus hvitløk og krydder i en morter eller kjør de i en mikser. Du vil en nokså «tett» pasta.

Achiote-pepper er et søramerikansk krydder som kan være litt vanskelig å få fatt i – om du ikke lykkes kan du bruke chili-flakes eller ancho-pepper.

Kok opp oljen og hell den dråpevis ned i kryddepastaen. Rør rundt slik at oljen emulgerer med krydderne. Hell til sist på sitrusjuicen.

Legg kyllingbitene i en plastpose, hell over marinaden og masser inn denne i kjøttet.

GODT GRILLET: De marinerte kyllingbitene grilles på het grillrist til de er helt gjennomstekte. Det tar cirka 10-12 minutter på hver side. 

Etter at kyllingen har ligget på kjøl over natta fyrer du opp en grill godt. Når kullene er hvite legger du kyllingen på rista og griller godt på hver side – kjøttet er gjennomstekt etter 15–17 minutter på høy varme.

Server med bønner, kokt ris, tortillas og limebåter.


Supersterk peruansk pepperkylling

En av de beste kyllingrettene jeg noensinne har laget eller smakt er denne peruanske pepperkyllingen.

 

Bønner i salsa

300 g kokte bønner

1-2 fedd hvitløk

1/2 gul løk

1 fersk jalapeno-chili

2 tomater

1 ts kummin

1 ts tørket oregano

Olivenolje

Salt, pepper


KLASSISKE TILBEHØR: Salsa-bønner, ris, tortillas, nachos og lime. Man kan også ha eksempelvis guacamole og rømme til. 

Vask de kokte bønnene og la de renne godt av.

«Blitz» grønnsakene til finhakkede biter i en mikser. Bland inn kummin, oregano, salt og pepper.

Varm litt olivenolje i en stekepanne og fres det hele til salsaen nesten er tørr.

Bland ev. med litt vann. Bønnene kan gjerne blit litt knuste.

Morgan Kane ville sikkert ha drukket lyst meksikansk øl og tequila til middagen, og det kan vi også gjøre.

Buen apetito!