Ukens matspalte:

Kryddersterke indonesiske grillspyd med nydelig peanøttsaus

Vi har grillet mye denne sommeren, og skal fortsette med en lekker oppskrift på kyllingspyd med peanøttsaus.

EKSOTISK: Denne comboen av kyllingspyd, satay-saus og krydderris har vi hentet fra Indonesia der den regnes som klassisk gatemat. Retten får farge og smak fra karri, gurkemeie, hvitløk, chili og ingefær. Alle foto: Christer Pedersen 

GUL RIS: Basmati-risen er kokt i vann som er smaksatt med gurkemeie, sitrongress og laurbær. Det gir vakker farge og en dybde i smaken som skiller seg kraftig fra vanlig ris. 

SPYD: Kyllingfilet tres på bambusspyd etter å ha ligget i marinade over natta i kjøleskapet 

PÅ GRILLEN: Kyllingen blir het i dobbelt forstand – krydderne gir masse smak til kjøttet, og kyllingen grilles på glovarm rist i noen minutter på hver side. 

nyheter

Det er klassisk indonesisk «street-food» vi snakker om. Grillspyd av godt marinert kylling, servert sammen med en såkalt «satay» – en dippsaus laget av krydder og peanøtter.

Du har sikkert smakt retten tidligere, det er en av det indonesiske kjøkkenets mest populære og eksporterte retter.

Det er også en rett som er lett å lage hjemme dersom du får tak i de rette råvarene.

Marinerte kyllingspyd

5–600 g kyllingfilet

1 dl kokosmelk

2 ss soyasaus

2 ts vanlig karri

1 ts gurkemeie

1 ts revet ingefær

1 ss brun farin

1 ss thailandsk fiskesaus

1 ts sesamolje

Salt og pepper

Skjær kyllingen i avlange biter på 3 x 6 cm. Legg i doble plastposer.

Bland de øvrige ingrediensene, og hell over kyllingbitene. «Masser» inn marinaden og la ligge i kjøleskap over natta.

Tre opp tre-fire kyllingbiter på langs på grillspyd. Grill på varm grill til de er gjennomstekte og har fått fin farge.

Sataysaus

2–3 store vårløk

2–3 fedd hvitløk

1/2 dl peanøttsmør

1–2 ss ferskpresset lime

1 ts brun farin

2 ts sambal oelek

1–2 ts ferskrevet ingefær

1 dl kokosmelk

Soyasaus

(Vann)

Fres finhakket vårløk og hvitløk i litt olje. Rør inn peanøttsmør, limesaft, soya, sukker, kokosmelk og ingefær. Rør rundt til peanøttsmøret og sukret har smeltet. Rør inn sambal oelek eller annen sterk chilisaus.

Ta sausen av plata, og la den kjøles av litt. Rør inn vann om den blir for tjukk – den skal være rennende.

Gul krydderris

2,5 dl basmatiris

1–2 laurbærblad

1 stilk sitrongress

1 ts gurkemeie

6 dl vann

Salt

Vask risen i en sil helt til skyllevannet er helt gjennomsiktig. Legg risen i kokende lettsaltet vann sammen med sitrongress, laurbær og gurkemeie. Kok til vannet er borte og ta av plata. Fjern sitrongress og laurbærblad.

La stå i ti minutter før du serverer – dekorer den gjerne med chilifrukt eller koriander.

Vil du ha ekstra tilbehør passert det godt med eksempelvis en mangosalat.

Vel bekomme!