Tre ambulansefly satt på bakken etter teknisk feil

Eksperter fra Tyskland og USA er sendt til Norge for å løse problemet.

En teknisk feil i tre av de ti nye B250-ambulanseflyene skaper utfordringer for Babcock. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix  Foto: Rune Stoltz Bertinussen

nyheter

Tre av de ti nye B250-ambulanseflyene er satt på bakken grunnet tekniske problemer med et standby-system.

I en pressemelding skriver Babcock at de setter inn sine to reservefly, samt at de henter et fly fra Sverige for å opprettholde beredskapen.

Standby-systemet det er snakk om gjør det mulig for piloter å lande flyene selv om det oppstår et totalt strømbrudd ombord.

– Vi har rapportert inn feil på gyro-løsningen som skal sørge for at pilotene kan lande flyet visuelt selv om alle andre systemer blir satt ut av drift. Fabrikken tar dette på største alvor, og har sendt eksperter fra USA og Tyskland til Norge for å finne feilen, sier sjef for flyoperasjoner, Hans Skog-Andersen i Babcock.


Mads Gilbert om ambulanseflykrisen: – Vi kan ikke tåle det mye lenger

Luftambulansekrisen går inn i sin fjerde uke. – Det kan ikke vare. Det er ikke et argument at det ikke har kostet liv, sier overlege Mads Gilbert.

 

Risikoen for totalt strømbrudd i et fly er ifølge selskapet tilnærmet lik null.

– Selv om det ved strømbrudd også skulle oppstå en feil på backupsystemet, vil backupen fungere igjen ved restart i luften. Fabrikken mener derfor at flyene fortsatt er trygge å bruke. Likevel har Babcock av sikkerhetsmessige hensyn valgt å legge seg på en mer restriktiv linje enn fabrikanten, skriver selskapet.


Helseministeren vil orientere Stortinget om ambulanseflykrisen

Bent Høie vil orientere Stortinget om den svekkede beredskapen i oktober.

 

Babcock har ikke avgjort om det skal fremsettes krav om økonomisk kompensasjon mot fabrikken.

– Vi har nå fullt fokus på å ivareta beredskapen i tiden det tar for fabrikken å få rettet feilen, sier Skog-Andersen.