Rakettnatt er tilbake med et smell

Et vidunderlig Rakettnatt-arrangement er akkurat gjennomført, og det er med stor glede man kan konkludere med at årets utgave ble en suksess. Det er nemlig ikke noen selvfølge at en by som Tromsø skal ha to velfungerende, utendørs musikkfestivaler.
nyheter

Etter fire år med underskudd, i fjor så høyt som 1,7 millioner kroner, var det nemlig ikke innlysende at man skulle fortsette med Rakettnatt. Med årets solide besøk – 7.000 begge dagene – og to dager uten regn (hvilket vil si godt barsalg) har man håp om å dekke inn det begredelige underskuddet fra i 2018.

Bukta kunne i juli også skilte med gode besøkstall, godt hjulpet av fantastisk vær. I Rakettnatts tilfelle er det nok en retningsendring med tanke på bookingen som har gjort utslaget. Begge dagene ble nemlig utsolgt innen folk visste hva værmeldingen bød på.

Noen endringer har også skjedd organisatorisk siden i fjor. Initiativtaker og festivalgeneral Erlend Mogård Larsen har gått av og solgt seg ut. Uenighet om retningsvalget videre skal være en av grunnene.

Som tidligere musiker har jeg smertelig fått erfare at det ikke er lett å leve på kredibilitet. Det samme gjelder for så vidt for festivaler.

«Headlinere» som 2Chains og M. I. A er nok godt for kjennere i sin sjanger, men viste seg å være dårlig kost for det gjengse tromsøpublikum.

Sondre Justad, Ina Wroldsen og Madrugada vil ikke akkurat bidra til at Rakettnatt havner på listen over de hippeste festivalalternativene i internasjonale medier. Men for Tromsø-publikummet var det imidlertid innertier.

Etter noen døde år var Rakettnatt på mange måter tilbake som en folkefestival. Sist vi hadde en slik opplevelse var i 2015, med Röyksopp og Susanne Sundfør øverst på plakaten. I år opplevde man igjen å bli relevant for tromsøværingene. Og måtte det bare fortsette.

Rakettnatt er den eneste festivalen i Norge som har klart mesterstykket å få en gigantfestival på beina midt i sentrum av byen. Den unike settingen, med Ishavskatedralen og Fjellheisen tittende over hovedscenen, er nemlig nok til å ta pusten av de fleste.

Med et nedlagt Rakettnatt, ville ikke bare noen skuffede investorer blitt fattigere. Hele byen ville stått ribbet tilbake.